Pályaorientációs tréning a Szent László Iskolában

Nagyon kreatív és hasznos tevékenységekkel telt a téli vakáció utolsó hete a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 9. A osztályos tanulói számára. Az OTP Bank Oktatáshoz való jog Alapítvány két trénere, Márton Henrietta és Alexandra Miculae tartott egy négy napos interaktív, változatos és érdekesebbnél érdekesebb feladatokkal tarkított pályaorientációs tréninget a diákoknak,  melynek elsődleges célja az önismeret fejlesztése volt. A gazdasági szakügyintéző osztályban végző diákok nagyon sokféle munkakör közül választhatnak a tanulmányok befejezése után, hisz olyan képesítést kapnak, amely nagyon keresett a munkaerő piacon és lehetőséget biztosít a titkársági munkától a kereskedelmi, könyviteli, reklám vagy a különböző adminisztratív jellegű szakmákon át nagyon sok munkahely betöltésére. A helyes út megtalálásához viszont iránytűre is szükség van. Ezért szervezte meg Kele Tünde osztályfőnök, közgazdász tanár ezt a rendhagyó gyakorlati hetet.

 

A diákok két csoportban dolgoztak január 7-11. között. A trénerek irányításával különböző egyéni és csoportos feladatokat kellett elvégezzenek, melyek célja az volt, hogy megismerjék saját készségeiket, képességeiket és vágyaikat. A képzés végére mindenkinek sikerült megterveznie azt az utat, amelyet be kell járnia ahhoz, hogy a személyiségének és vágyainak legmegfelelőbb munkahelyet válassza majd ki.

Bár az egyik csoport képzése román nyelven zajlott és ráadásul vakációs időszakban kellet bejárni az iskolába, a diákok lelkesedése töretlen volt. A képzés zárása után így nyilatkoztak: Rejtő Dóra – „Most jobb rálátásunk van a szakmákra és ezek a tesztek is segítettek abban, hogy tudjuk milyen pályát válasszunk a későbbiekben”; Oláh-Monori Ivett – „Nekem nagyon tetszett a képzés, szerintem hasznos volt, mert jobban megismertük önmagunkat, képességeinket a feladatok és a tesztek által. Láthattuk, hogy a választott szakmában mennyi helyen el tudunk helyezkedni és, hogy érdemes megfontolni”. Fekete Henrietta – „Mostmár eltudom dönteni,hogy milyen szakmám legyen, mivel foglalkozzak tovább! Örülök,hogy részt vehettem ezen!”

 

Látva a diákok lelkesedését és érdeklődését a trénerek meghívták az osztályt Bukarestbe az Oktatáshoz való jog Alapítvány romániai székhelyére egy extra képzésre és megígérték, hogy jövőre egy pénzügyi tudatosságot fejlesztő képzéssorozattal térnek vissza a Szent Lászlós diákokhoz.

 

Kele Tünde