A Megszentelt Élet Világnapja Nagyváradon

Szent II. János Pál pápa rendele el 1997-ben a Megszentelt Élet Világnapját. Minden év február 2-án az egész világon hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye területén élő szerzetesek és szerzetesnők a nagyváradi ferences templomban találkoztak 2019. február 2-án, szombaton.

 

Böcskei László megyéspüspök 10 órakor mutatott be szentmisét, együtt imádkozott a szerzetesekkel és a szerzetesekért.

 

Prédikációban a főpásztor azt emelte ki: bár különbözőek vagyunk, mégis mindannyian Krisztus hajójában evezünk, és ez kell legyen a mi közös álmunk. „Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.” – idézte Antoine de Saint-Exupérynek A kis herceg című regényét, hozzátéve: Gyertyaszentelő Boldogasszony napján arra is gondolnunk kell, hogy a két jámbor öreg, Simeon és Anna prófétaasszony mindvégig a tekintetüket az égre emelték, a végtelen és örökkévaló Isten után vágyakozva, és ez az álmuk teljesült is, amikor a jeruzsálemi templomban megtörtént Urunk bemutatása.

 

A főpásztor ugyanakkor arra is kitért, hogy néhány nappal ezelőtt telefonon beszélgetett a betegeskedő Virgil Bercea görögkatolikus püspökkel, akinek a hangja sokkal határozottabbnak, erősebbnek tűnt, mint korábban.

 

A szentmisét követően a ferences szerzetesek örömteli kikapcsolódásra hívták a résztvevőket, hiszen Ferenc pápa szavait idézve “ahol szerzetesek vannak, ott öröm van”.

 

Forrás: biharinaplo.ro  KÉPEK VIDEO

FOTO: Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye