Rászorulóknak osztottak meleg ételt a Caritas Catolica önkéntesei

A jótékonysághoz nem feltétlenül van szükség hatalmas anyagi forrásokra, néha elég az is, ha néhány jóakaratú ember összeáll és szabadidejét, kétkezi munkáját arra áldozza, hogy másoknak örömet szerezzen. Így tett hétfőn, 2019. február 4-én egy maroknyi váradi fiatal is, – a Caritas Catolica önkéntesei – akik nem voltak restek a vakáció első napján ugyanolyan korán felkelni, mintha iskolába mennének, és fél napjukat arra áldozni, hogy saját kezükkel készítsenek, és rászorulók részére kiosszanak 150 adag gulyáslevest.

A diákok már reggel 8 órakor serénykedtek a konyhán – krumplit pucoltak, zöldséget és húst kockáztak hosszú órákon át, Szigeti Berkeczi Hajnal konyhafőnök irányítása alatt. Volt aki már gyakorlott mozdulatokkal hámozott, szeletelt, mások akkor ismerkedtek a konyhai munka fortélyaival. Mindenki szívvel-lélekkel végezte feladatát, s a munka jó hangulatban telt.  Miután a levest feltették főni, jutott idő egy kis lazításra is, mindenki erőt gyűjthetett a munka kellemesebbik részére, az étel kiosztására, amire a nagyállomással szemben került sor, ebédidőben.

 

Annak ellenére, hogy az előző hétvége kellemes tavaszi időt ígért, az önkénteseknek hétfőn meglehetősen zord idővel kellett szembenézniük, de az elégtétel annál nagyobb volt, hiszen a metsző hidegben a rászorulók még hálásabban fogadták a gőzölgő és kiadós gulyáslevest. Az ételből nemcsak az utca embereinek jutott, akik gyakran megfordulnak az állomás környékén, hanem a faluról ingázó munkásoknak, a távolsági buszokra várakozó családoknak, egyedülálló időseknek, betegeknek és bárkinek, akinek jól esett a hidegben egy meleg leves.

 

„Számomra az önkénteskedés egy nagyszerű dolog. Egy nagy élmény volt az, hogy új tagokat, új embereket ismerhettem meg és ez által tudtunk segíteni szegény embereken. Mindig is szükségét éreztem annak, hogy segítsek másokon. Amikor leülök az asztal mellé ebédelni, a meleg lakásban rájövök, hogy más emberek kint fagyoskodva éheznek. A mai világban az emberek elfelejtenek másokról is gondoskodni. Azokról, akiknek annyi sem adatott meg, mint nekünk. Buzdítom az embereket, hogy aki megteheti segítsen másokon. Egy ember nem tud mindenkin segíteni, de minden ember tud egy valakin. Sokan vannak, akiknek nem jól alakult az életük. A rászorulókat meleg levessel láttuk el. Ez az akció is példa lehet más ember számára. Nekünk fontos, hogy ne csak segítsünk, de mosolyt csaljunk az emberek arcára. És ne érezzék azt, hogy egyedül vannak” – nyilatkozta az akciót követően Szabó Kinga, a Caritas Catolica önkéntese.

 

A római katolikus karitász egyébként napi rendszerességgel mintegy 80 rászorulónak biztosít meleg ebédet a szervezet szegénykonyháján, az egész év folyamán. A hideg téli időszakban azonban a hétfőihez hasonló nyilvános önkéntes akciókkal is igyekszik minél több embert támogatni és felhívni a figyelmet a közösség és az összefogás fontosságára a rászorulók megsegítésében. A hétfő akció hozzávalóit a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatása biztosította, amely évtizedek óta támogatja a katolikus karitász szegényétkeztetési programját.

 

Szombati-Gille Tamás