Betegek kenetének kiszolgáltatása Margittán

Rendkívüli élményben volt részük a margittai híveknek a Betegek Világnapját megelőző vasárnap, 2019. február 10-én. Az Árpád-házi Szent Margit templomban 10.00 órakor Böcskei László megyés püspök mutatott be szentmisét, amelynek keretében kiszolgáltatta a betegek kenetét azoknak a személyeknek, akik igényelték és felkészültek rá.

A szentség felvétele előtti három napon a hívek minden este közös szentmisén vettek részt, méltó módon készülve a vasárnapi eseményre.

 

A szentmise bevezetőjében a főpásztor kiemelte, hogy a lélek öröme kell bejárjon mindenkit, nyitottaknak kell lenni a szentség befogadására.

Az evangéliumban a hívek hallhatták, amint Jézus szavára Simon Péter – bár kételyek közepette, mégis – kiveti a hálót. Prédikációjában az egyházmegye elöljárója arról beszélt, hogy az „Ő szavára” megtörtént a csoda, elindult egy folyamat, Simonék emberhalászokká válnak.

 

A halászat egy kiszámíthatatlan szakma, nemcsak az ügyességtől függ. Van olyan eset, amikor üresen húzzák ki a hálót. Ehhez hasonló történik a mi életünkben is. Sokszor saját gondjaink súlyát húzzuk magunk után.

Van, amit nem tudunk elérni, közben úgy látjuk, hogy mások könnyen elérik céljaikat. Ekkor feltesszük a kérdést: miért minket érnek a megpróbáltatások, nem jó környezetbe kerültünk. Hordoznunk kell az élet terheit, de ezt sokszor kedvtelenül, céltalanul tesszük. Ez veszélyes, mert amíg nem engedünk utat a folytatásnak, a csodának, addig nem változhatunk mi sem. Sokszor azt sem hisszük el, hogy Isten tevékenykedhet bennünk csodákon keresztül. Akárcsak Simon-Péternek, nekünk sem kell feladnunk, újra el kell indulnunk. Az életet el kell fogadnunk, úgy, ahogy jön. Ezzel kapcsolatban a főpásztor elmesélte az ifjúsági világtalálkozón tapasztalt történetet. Egy házaspár a negyedik gyermekét várta, még a terhesség elején megtudták, hogy valószínűleg a megszületendő gyerek fogyatékos lesz. Ők mégis vállalták, mert elfogadták az életet, ahogy jön. A találkozón ott volt ez a család, mind a négy gyermek, arcukról pedig öröm sugárzott, egy pillanatig sem bánták meg akkori döntésüket.

 

A betegek kenete emlékeztet arra, hogy a betegség jelen van az életünkben. Az Úr itt is észrevesz bennünket, megszólít és meg is erősíthet minket. Az Urat kell keresnünk, az ő forrását.

 

A szentbeszéd után került sor a szentség kiszolgáltatására: a résztvevők megújították keresztségi fogadalmukat, ünnepélyes hitvallást tettek. Ezután következett a csendes pillanat, amikor a jelenlévő papok kiterjesztett karral imádkoznak a betegek és az olaj felett.

 

Ez a szentmise egy nagyszerű alkalmat biztosított arra, hogy az egész egyházközség imádkozhasson idős és beteg híviért, együtt kérjék Isten áldását és segítségét.

 

Lázár Tamás

 

KÉPEK