Voluntarii Caritas Catolica au împărţit hrană caldă la peste 100 de nevoiaşi

Un act de caritate nu presupune neapărat resurse materiale enorme, uneori este suficient ca puțini oameni buni să se unească şi să-şi ofere timpul şi munca, pentru a face bine altora. Așa s-a întâmplat luni, 4 februarie 2019, atunci când tineri orădeni – voluntari ai Asociației Caritas Catolica – nu s-au sfiit să se trezească devreme în chiar prima zi de vacanţă, şi să-şi sacrifice o jumătate de zi, pentru a găti şi împărţi celor nevoiaşi 150 de porţii de supă caldă.

De bună dimineaţă a început hărnicia în bucătărie – au curăţat cartofi şi zarzavaturi, au tranşat carne, ore în şir, sub coordonarea bucătăresei șefă Szigeti Berkeczi Hajnal. Unii curăţau, feliau, tranşau cu rutină, alţii abia făceau cunoştinţă cu secretele bucătăriei – dar toată lumea se străduia să se achite de sarcinile primite, într-o atmosferă de voioșie. După ce au pus supa la fiert, toată lumea s-a pregătit pentru partea mai plăcută a activităţii, respectiv cea de distribuire a hranei la prânz, vizavi de gara CFR.

 

Deşi meteorologii au preconizat timp frumos de primăvară pentru sfârşitul de săptămnă, voluntarii au avut de înfruntat o vreme aspră – însă satisfacţia era cu atât mai mare, deoarece nevoiaşii s-au bucurat şi mai mult de supa hrănitoare şi caldă. Au fost serviţi nu doar nevoiaşii, ci şi navetiştii, familiile care aşteptau autobuzele de cursă lungă, câţiva vârstnici aflaţi în trecere şi orice persoană, căreia a acceptat o porție gratuită de supă caldă în frigul de afară.

 

„Pentru mine voluntariatul e ceva extraordinar. Am avut plăcerea să cunosc mulți oameni noi şi împreună am ajutat mulţi nevoiaşi. Întotdeauna am simţit că trebuie să-i ajut pe alţii. Atunci când acasă mă aşez la masă, e cald şi e bine, iar mie îmi vin în minte cei mai puţin norocoşi, care îndură foame şi frig. Astăzi oamenii sunt dispuși să uite de grija celorlalţi. Îi uită pe cei care nu au parte de ceva ce nouă ni se pare firesc. Îi îndemn pe toți oamenii, să ajute după posibilități. De unul singur nimeni nu poate ajuta pe toată lumea, dar fiecare om poate ajuta pe cineva. Sunt mulţi cărora soarta nu le-a hărăzit nimic bun. Acum, noi am oferit o supă caldă nevoiaşilor. Această acţiune ar putea fi un exemplu de urmat. Nouă ni se pare important, ca nu doar să ajutăm, dar să şi oferim câte-un zâmbet. Ca ei să nu se simte singuri” a relatat după acţiune, Kinga Szabo, voluntara Asociației Caritas Catolica.

 

Caritasul romano-catolic deservește zilnic 80 de enevoiași, oferindu-le acestora câte o masă caldă la cantina socială. Pe timp de iarnă, prin acţiuni de genul celei de luni, se străduieşte să ajute cât mai mulţi oameni, şi să atragă atenţia asupra importanţei comunităţii şi solidarității, în ajutorarea celor năpăstuiţi de soartă. Materiile prime folosite în acţiunea de luni au fost procurate cu sprijinul asociaţiei Caritasverband Passau, care sprijină programul cantinei sociale Caritas Catolica Oradea de mai multe decenii.

 

Szombati-Gille Tamás

Follow by Email
Facebook