Felújítják a nagyváradi székesegyház orgonáját

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség pályázatot nyert a székesegyház orgonájának felújítására. A templomi liturgikus hangszer restaurálása egy nagyobb méretű RO-HU határon átívelő projektnek a részét képezi, amelynek tulajdonképpeni fő célja turisztikai humán erőforrás képzése.

A pályázat futamideje 2019. március 1-től számított tizennyolc hónap. A projektben részt vevő hat partnerre eső összköltség több mint 2,5 millió euró, ebből a Püspökség közel félmillió eurós támogatásban részesül, amelynek 85%-a uniós finanszírozás, 13%-a román kormány által biztosított forrás, valamint 2%-a vissza nem térítendő önerő.

Kilencven személy képzését vállalta fel a Püspökség, hat tematikában, ezek között szerepel a restaurátori, kiállítás szervezői, teremőr/gyűjteménykezelői, kántor-orgonistai szakoktatás. Ez utóbbi az, amelynek oktatásához megfelelő hangszerre van szükség, így indokolttá válik a projekt keretén belül az orgona feljavítása. A szakképesítéseken, és hangszer restaurálásán kívül, a projekt magába foglal még két nagyméretű komolyzenei eseményt is.

A barokk orgona 1782-ben készült el, a bécsi Fridolin Festl orgonamester alkotása. Az 1890-es években Ország Sándor kibővítette és lényegesen átalakította az orgonát. A mostani restauráció a XIX. századi állapothoz való visszatérést célozza meg.

A közbeszerzésre csak szakképzett restaurátor műhelyek jelentkezhetnek, de a Püspökség független szakértőket is bevon, tanácsosi minőségben, úgy a tervezési fázisba, mint a kivitelezés felügyeletébe.