Jótékonysági katolikus bált szerveztek Nagyváradon

Szombaton este/éjjel a Nagyvárad-Olaszi Római Katolikus Plébánia Egyháztanácsa VII. alkalommal szervezte a Jótékonysági Katolikus Bált. Az esemény fővédnöke dr. Papp László, Debrecen polgármestere volt, aki személyes jelenlétével emelte a bál rangját.

Régi korok, farsangok báli hangulatát és patináját idézte az egykori Pannónia szállóban hagyományápoló szándékkal megszervezett VII. Jótékonysági Katolikus Bál, melyen a több mint 200 résztvevő nem csupán jól érezte magát, de az adakozás nemes erényét is gyakorolta vallási vagy a politikai hovatartozásra való tekintet nélkül. Az esemény fővédnöke dr. Papp László, Debrecen polgármestere volt, aki személyes jelenlétével is emelte az elegáns összejövetel rangját, ezáltal is jelezve: mennyire lényeges számára a két megyeszékhely közti kulturális, gazdasági és egyéb jellegű együttműködéseknek az erősítése, bővítése, fejlesztése. A bejáratnál Kiss Lívia főszervező üdvözölt kedvesen és nagy szeretettel mindenkit, majd a fellépések felvezetéseként – mert hiszen természetesen színvonalas műsorral is készültek a házigazdák – Kiss Géza tette ugyanazt, aki nem csupán hogy később a talpalávalót szolgáltatta zenekarával, a Kiss Music Banddel, hanem a műsorvezetői szerepeket is ellátta közösen Kiss Csabával és Habineac Erzsébettel.

Böcskei László megyés püspök úgy fogalmazott: a megjelentek megtapasztalhatják a közösségükről azt, hogy hisz az élet szépségében, és nem engedi át magát a mindennapi gondoknak, és az azokból fakadó sokféle kísértő reménytelenségnek. Ugyanakkor azt is hiszik, hogy tehetnek valamit azért, hogy az életünk gazdagabb, a környezetünk befogadóbb legyen, és ebben a világban mindenki otthon érezze magát, nem kirekesztettnek. Hangsúlyozta: szükségünk van mindig újabb és újabb hidakra egymás felé, mert mi, akik együvé tartozunk, egymás jobb megismerésével nagyobb erővel és fokozottabb bátorsággal tudunk helytállni és kiállni érdekeink képviseletében. Ez az együttlét ugyanakkor nem magamutogató, hanem a jótékonyság által másokat helyez középpontba. Azt is kiemelte emellett az egyházmegye főpásztora: a hit öröme és ereje nem csupán a templomokban, hanem a mindennapi életszituációkban tanúsított lendületben is megnyilvánulhat, ennek is a bizonyítéka ez a bál. „Az igazság az, hogy nem a farsang változott, hanem mi, emberek, és ezen el kellene gondolkodnunk olyan értelemben, hogy mit vesztünk vagy nyerünk, amikor könnyen engedünk a sodrásnak, kiengedünk a kezünkből értékeket. Van mit még tegyünk egymásért, tekintsük tehát kihívásnak, hogy keressük azon lehetőségeket, amikor teszünk valamit azért, hogy enyhítsük a gondokat, és hogy szebbé, tartalmasabbá, kellemesebbé tegyük a hétköznapjainkat” – tanácsolta.

Dr. Papp László debreceni polgármester azt mondta: bár a történelem mesterséges határokat húzott, a személyes kapcsolatok képesek arra, hogy ezeken átíveljenek. Szerinte büszkén kell tekintenünk a jövőbe, mert rengeteg szellemi erőforrás, gazdasági potenciál áll a rendelkezésünkre ehhez.

Házigazdaként Szabó Ervin várad-olaszi plébános is a közösség fontosságát és az együttlétet jelölte meg a bál pozitív hozadékaként, majd fel lett olvasva dr. Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkárának üzenete.

 

Színvonalas produkciókkal léptek fel a Debreceni Hajdú Táncegyüttes csoportjai. A táncosokat a tavalyi Felszállott a páva vetélkedő döntőjéből ismerhetik a váradiak, melyen, bár nem győztek, azért sikerrel szerepeltek. Ugyanakkor műsorral készült a Czvikker Katalin menedzser által igazgatott Szigligeti Színházhoz tartozó Nagyvárad Táncegyüttes is, két tehetséges szentlászlós kislány, Kiss Adrienn és Kiss Fanni népdalokkal, valamint musical számokat énekelt Buzási Patrik és Erőss Noémi, a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai. Szokás szerint a Konrád Katalin igazgatónő által vezetett Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tánccsoportjának a produkcióban is gyönyörködhettek a jelenlevők, a felkészítőtanárok Dulău Dianna, Hasas Tünde és Nagy Enikő voltak. A muzsikát ezúttal is a Kiss Music Band szolgáltatta. A repertoárjuk abban az értelemben változott, hogy sokkal több báli zenét játszottak. Volt tombola és képaukció is.

A Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szent Angéla Ház, a Szent László Líceum javára, valamint a várad-olaszi plébánia és templom felújítási terveinek elkészítésére, a munkálatokra gyűjtöttek.

 

Forrás: biharinaplo.ro