Apák reflektorfényben a Szent László templomban

A nagyváradi Szent László templomban csütörtökön, 2019. március 21-én Krisztus után, az édesapáké volt a főszerep. Pék Sándor plébános a szentmisében imádkozott a jó példát mutató, keresztény életet élő édesapákért.

 

Egy négy gyermekes édesapa látta el a kántori szolgálatot, édesapák ministráltak, az egyetemes könyörgésben pedig szerzetesnő, feleségek, édesanyák fogalmazták meg hálájukat, kéréseiket.

A szentmise után az apaság örömeit, nehézségeit, feladatait, s nélkülözhetetlenségét bontotta ki Uzsalyné Dr. Pécsi Rita az ő előadásában.

„Légy azzá, ami vagy! Ha apa vagy, légy azzá!” Kentenich atya gondolatát nagyon szépen kiegészítette Böjte Csaba atyáéval az előadó: és boldog leszel! Erre a boldogságra talál rá az édesapa, amikor megpróbálja beteljesíteni ezt a csodálatos elhívást.

 

Melyek azok az igazi atyai jellemvonások, amelyeket ideális esetben istenképmásként hordozhat egy gyermek apja? Az örök Atya állandó, mindenütt jelenvaló, mindent tudó, bölcs, szent, végtelenül igazságos és irgalmas. Gyermekkorban a törvény megtestesítője az apa. Az életben való boldogulási képességünk első mintája az apa.

 

Kentenich atya tanúságán, életpéldáján keresztül mutatta meg az előadás végén, hogy a hiányzó vagy sérült apakép milyen hosszan tartó krízist, válságot okoz egy ember életében. Nem lehetetlen kiemelkedni belőle, de mindenképpen traumatikus élmény. Kapcsolatokon keresztül gyógyulnak az apahiány miatt elszenvedett sebek.

 

Az ünneplés szeretetvendégséggel végződött a plébánia közösségi termében, ahol a résztvevők kérdéseket is feltehettek az előadónak, kötetlen formában.