img-20190318-wa0004

Köszönetet mondtunk holland támogatóinknak

A katolikus karitász holland támogatói csoportjait látogatta meg 2019. március 11–15. között Böcskei László megyéspüspök, és Rajna József kanonok, a segélyszervezet vezetője. A látogatás fő célja az volt, hogy személyesen is találkozzanak azokkal a külföldi közösségekkel, amelyek évtizedek óta folyamatosan szerveznek gyűjtéseket a Nagyváradi Egyházmegye rászorulóinak támogatására, s teszik mindezt önkéntes alapon, puszta emberbaráti szeretetből.

„Olyan közösségekről van szó, amelyek akár 20-25 éve is folyamatosan támogatják a váradi egyházmegyei Caritas szociális tevékenységeit.  Az évek során kialakult egy olyan partneri viszony, mely nem csak a szavak szintjén nyilvánul meg, hanem komoly háttérrel rendelkező konkrét cselekedetekben. Ezek a találkozások nem csak protokolláris látogatások voltak, hanem beleláthattunk abba, hogyan is szervezik meg ők a tevékenységeiket, melyeknek fő célja a projektjeink támogatásához szükséges anyagi alap előteremtése. Holland fegyelem és gyakorlat szerint, semmi sem kerül pazarlásra. Ami jó minőségű, azt újrahasznosítják” – nyilatkozta Böcskei László.

 

A főpásztor és Rajna József Caritas-igazgató ellátogattak az Ommeli egyházközségbe, ahol találkoztak az M.O.V. és az Een Aarde támogatói csoportokkal, Boskoop-ba ahol a Kelet-Európai Segély Alapítvány (SOEB) önkénteseinek munkáját tekintették meg, Schijndel-be a Vincentius Egyesülethez, Brédába a Ferences Nővérek Kongregációjához, Uden-be a Caritas St. Petrus szervezethez, valamint a Swolgeni Caritashoz.

Hálájukat fejezték ki a külföldi önkénteseknek az általuk végzett precíz és önzetlen munkáért. Ez a nagy munka nagy elköteleződést is jelent, hiszen az említett közösségek életében, a hét folyamán vannak kijelölt napok, melyeket vagy részben, vagy teljes egészében erre a folyamatra fordítanak, feláldozva szabadidejüket. A köszönetnyilvánítás mellett tárgyaltak a további együttműködési lehetőségekről is. Rajna atya bemutatót tartott a legégetőbb kihívásokról, amelyekkel a Caritas jelenleg szembesül, s amelyeket a közeljövőben meg kell oldani. A külföldi partnerek ismét bebizonyították, hogy teljes vállszélességgel a Caritas mellett állnak, és megígérték, hogy igyekeznek előteremteni a legfontosabb projektek megvalósításához szükséges forrásokat. Ide tartozik például azon berendezések lecserélése a Caritas szegénykonyháin és az idősotthonokban, amelyek elromlottak és javíthatatlanok, vagy nem felelnek meg az Európai Uniós szabványoknak.

 

 „A hollandok szociális érzékenysége rendkívül kifinomult. Nagyon segítőkész emberek. Most, ennyi év után is biztosítottak minket a további támogatásukról, és kifogásolták azt, hogy közel 30 éves tevékenység után a román állam csak 5,7%-al támogatja a segélyszervezet munkáját. A hollandok között megtapasztalhattuk a valódi felebaráti szeretetet, mert annak ellenére, hogy többnyire egyházi közösségekben szervezik meg a gyűjtést, ők nem nézik azt, hogy ki milyen vallású, igyekeznek mindenkin segíteni, aki bajban van, aki rászoruló. Ilyen kell legyen az igazi keresztényi szellem” – nyilatkozta a körútról hazatérve Rajna József, a nagyváradi Caritas főigazgatója.

 

Szombati-Gille Tamás

 

A Böcskei László megyés püspökkel készült interjú ITT olvasható.