img-20190318-wa0004

Vizită de lucru la partenerii olandezi ai Caritas Catolica

Săptămâna trecută, între 11-15 martie 2019, Excelența Sa episcopul Böcskei László împreună cu preotul canonic Rajna Jozsef, directorul Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, au întreprins o vizită de lucru la partenerii din Olanda ai asociației. Scopul principal al vizitei a fost  a  se întâlni personal cu acele comunităţi, care de zeci de ani organizează colecte în sprijinul  nevoiaşilor diecezei Oradea, făcând acest lucru în mod voluntar, din pură dragoste faţă de semeni.

„Este vorba de comunităţi care de 20-25 de ani sprijină în mod constant activitatăţile sociale ale Asociațiai Caritas Catolica. În decursul anilor, s-a creat o relaţie de parteneriat care nu se manifestă doar prin dialog, ci se concretizează în fapte. Aceaste nu a fost doar o vizită protocolară, ci am dorit să cunoaştem modul în care ei îşi organizează  propriile activităţi şi acţiuni, ale căror scop este acela de a procura bazele materiale necesare sprijinirii proiectelor noastre. Conform disciplinei şi exerciţiului olandez, nimic nu se risipeşte, tot ce este de calitate, se reciclează” – a declarat episcopul Böcskei László.

 

Reprezentanții Bisericii orădeni au vizitat  parohia din Ommel, unde s-au întâlnit cu  grupurile de sponsori M.O.V. şi Een Aarde, Boskoop – unde au avut ocazia să vadă activitatea voluntarilor Fundaţiei de Ajutor Est-European (SOEB), au fost la Asociaţia Vincentius din Schijndel, Congregaţia Surorilor Franciscane din Breda, organizaţia Caritas St. Petrus din Uden  şi Caritas Swolgen.

Ambii şi-au exprimat în faţa voluntarilor olandezi, adânca recunoştinţă pentru munca lor precisă, altruistă şi generoasă. Această muncă uriaşă înseamnă şi obligaţii pe măsură, căci în viaţa comunităţilor amintite, există în fiecare săptămână zile care parţial sau total sunt dedicate acestor procese, pentru care ei îşi sacrifică timpul liber. Pe lângă exprimarea recunoştinţei şi cuvintele de mulţumire, s-au purtat tratative şi despre posibilităţile de continuare a cooperării în viitor. Părintele Rajna a prezentat cele mai ardente provocări cu care se confruntă în prezent Caritasul, şi care trebuie soluţionate în viitorul apropiat. Partenerii străini și-au întărit angajamentul față de Caritas, şi au promis că se vor strădui să facă rost de resursele necesare realizării celor mai importante proiecte. Dintre acestea, face parte schimbarea acelor aparate şi instalaţii din cantina socială şi din căminele de bătrâni, care s-au uzat și nu mai pot fi reparate, sau  nu corespund normelor şi standardelor Uniunii Europene.

 

„Olandezii au o sensibilitate socială extrem de dezvoltată. Sunt oameni dornici să ajute. Şi după atâţia ani de colaborare ne-au asigurat de sprijinul lor continuu, dar au fost și nemulțumiți, pentru că după aproape 30 de ani de activitate, statul român sprijină doar cu 5,7 % activitatea organizaţiei. Printre olandezi, am trăit experienţa adevăratei dragoste de semeni, căci, chiar dacă colectele se organizează în comunităţi bisericeşti, ei nu ţin cont de religia beneficiarilor, încearcă să ajute pe oricine este la nevoie, indiferent de apartenenţa religioasă. Acesta este adevăratul spirit creştin” – a relatat  la revenire Rajna Jozsef, directorul general al Asociației Caritas Catolica.

 

Szombati-Gille Tamás