Jót tenni jó! – önkéntesek a Caritasnal

Varga Brigitta és Varga Rita a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum X. B osztályos diákjai a Caritas Catolica önkéntesei már közel két éve. Februárban oklevelet vettek át Böcskei László megyés püspök úrtól önálló önkéntességük, aktív jelenlétük, a tanultak elsajátítása jutalmául.

Az önkéntesség motivációjáról, lehetőségeiről, szépségeiről, nehézségeiről kérdeztük őket.

 

Hogyan kerültetek a Caritas önkéntesek csapatába?

 

Azon gondolkodtunk mindketten, hogy mit csinálhatnánk szabadidőnkben, és akkor jött az ötlet, hogy önkénteskedjünk a Caritasnál. Senki nem küldött minket, nem ajánlotta, magunktól jutottunk erre a döntésre.

Majdnem két éve vagyunk leszerződve a Caritasnál. Az első kilenc hónapban a Szent Erzsébet Idősek Otthonában dolgoztunk.

Eleinte csak társalogtunk az idősekkel, olvastunk nekik, és meghallgattuk a gyerekkori történeteiket. Amikor kezdtük megszokni a környezetet, több mindenben tudtunk segíteni: kiosztottuk az uzsonnát, megterítettünk az ebédhez, kivittük az időseket sétálni a közeli parkba.

 

Más alkalommal plakátokat függesztettünk ki és szórólapot osztottunk a városban.

 

Melyek voltak a legjobb élményeitek az önkéntes szolgálatotok alatt?

 

A legjobb élményeink a Szent Erzsébet Idősek Otthonához fűződnek, ahol mindig nagyon hálásak voltak az ott lakó idősek az olvasásért és a törődésért. Jó volt látni a mosolyt az arcukon.

 

A legfrissebb élményünk az ételosztás a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában elhelyezkedő nyomortelepen.

Mindig abból adunk, amink van, az időnkből, a szeretetünkből és mi cserébe tapasztalatot és örömet kapunk. Amit teszünk, nem a háláért tesszük, mert nem mindig tudják az emberek sem viszonozni a segítségünket, hanem azért, mert hisszük, hogy minél több jót teszünk, annál jobbá alakítjuk környezetünket.

 

Mit üzentek a fiataloknak?

 

Az egyik fő mottónk, hogy „jót tenni jó” ami úgy igaz, ahogy van. A fiataloknak bátorításként üzenjük: Megéri legalább egy esélyt adni az önkéntességnek, mert veszíteni nem lehet vele.

 

Gyere és tapasztald meg Te is azt, amit mi megtapasztalunk, mert jót tenni jó!

 

Benedek Ramóna