Jót tenni jó! – önkéntesek a Caritasnal

Varga Brigitta és Varga Rita a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum X. B osztályos diákjai a Caritas Catolica önkéntesei már közel két éve. Februárban oklevelet vettek át Böcskei László megyés püspök úrtól önálló önkéntességük, aktív jelenlétük, a tanultak elsajátítása jutalmául.

Az önkéntesség motivációjáról, lehetőségeiről, szépségeiről, nehézségeiről kérdeztük őket.

 

Hogyan kerültetek a Caritas önkéntesek csapatába?

 

Azon gondolkodtunk mindketten, hogy mit csinálhatnánk szabadidőnkben, és akkor jött az ötlet, hogy önkénteskedjünk a Caritasnál. Senki nem küldött minket, nem ajánlotta, magunktól jutottunk erre a döntésre.

Majdnem két éve vagyunk leszerződve a Caritasnál. Az első kilenc hónapban a Szent Erzsébet Idősek Otthonában dolgoztunk.

Eleinte csak társalogtunk az idősekkel, olvastunk nekik, és meghallgattuk a gyerekkori történeteiket. Amikor kezdtük megszokni a környezetet, több mindenben tudtunk segíteni: kiosztottuk az uzsonnát, megterítettünk az ebédhez, kivittük az időseket sétálni a közeli parkba.

 

Más alkalommal plakátokat függesztettünk ki és szórólapot osztottunk a városban.

 

Melyek voltak a legjobb élményeitek az önkéntes szolgálatotok alatt?

 

A legjobb élményeink a Szent Erzsébet Idősek Otthonához fűződnek, ahol mindig nagyon hálásak voltak az ott lakó idősek az olvasásért és a törődésért. Jó volt látni a mosolyt az arcukon.

 

A legfrissebb élményünk az ételosztás a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában elhelyezkedő nyomortelepen.

Mindig abból adunk, amink van, az időnkből, a szeretetünkből és mi cserébe tapasztalatot és örömet kapunk. Amit teszünk, nem a háláért tesszük, mert nem mindig tudják az emberek sem viszonozni a segítségünket, hanem azért, mert hisszük, hogy minél több jót teszünk, annál jobbá alakítjuk környezetünket.

 

Mit üzentek a fiataloknak?

 

Az egyik fő mottónk, hogy „jót tenni jó” ami úgy igaz, ahogy van. A fiataloknak bátorításként üzenjük: Megéri legalább egy esélyt adni az önkéntességnek, mert veszíteni nem lehet vele.

 

Gyere és tapasztald meg Te is azt, amit mi megtapasztalunk, mert jót tenni jó!

 

Benedek Ramóna

Follow by Email
Facebook