Nagyböjti lelkigyakorlat a Barátok templomában

„Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért” (Jn 15,13) – ezzel a mottóval 2019. április 11–13. között a 18 órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A meghívott szónok Markovics Balázs atya, a debrecen-nyíregyházi egyházmegye lelkipásztora, a debreceni Szent Anna székesegyház káplánja volt.

A csütörtök esti misén megjelenteket Szabó Ervin plébános köszöntötte, aki annak fontosságát emelte ki, hogy mindannyian nyitott szívvel és lélekkel készüljünk húsvét nagy misztériumának megünneplésére, hogy a feltámadott Krisztus elhalmozzon bennünket a szeretetével. Azt kérte a meghívottól: érezze magát otthon, annál is inkább, mivel valamikor Nagyvárad és Debrecen ugyanazon római katolikus egyházmegyéhez tartozott. A testvéri szálak Trianon dacára nem szakadtak meg, és „aki idejön hozzánk, mindannyiunk barátja” – utalt a templom közkeletű megnevezésére.

Az élet ereje

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Elmélkedése előtt Markovics Balázs atya röviden bemutatkozott a váradi híveknek. Megtudtuk róla, hogy 1991-ben született Vásárosnaményban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Középfokú tanulmányait a nagyecsedi Református Gimnáziumban végezte. Már ekkor meghallotta Isten hívó szavát, érezte, felismerte azt, hogy folyamatosan jelen van az ő életében, ezért is jelentkezett szemináriumba. Pappá szentelése után két évig Kisvárdán szolgált, majd a cívisvárosba lett áthelyezve.

Prédikációját arra a gondolatra építette, hogy Isten állandóan a közelünkben van, csak tudatosítanunk kell ezt. A hit az élet ereje, megbocsájtás és szeretet. Amit az ész nem fog fel, ott a hit folytatja a megismerést. Hinni ugyanakkor azt is jelenti, hogy észrevesszük egymást, az olyan embertársaikat is, akiket mások kigúnyolnak, nehézségekkel küszködnek, vagy súlyos sebeket cipelnek magukkal, mert Isten is a magunk teljességében lát minket. Igazolja magát minden körülmények között, és megtanít bennünket arra, hogy lássuk a mellettünk élőket.

Jó annak, aki tud hinni – hangsúlyozta a tisztelendő, saját tapasztalata alapján. Azt tanácsolta: a nagyböjti szent időben reflektáljunk olyan kérdésekre, hogy mennyire erős bennük Isten akarata? Mit jelent számunkra hinni, és ki nekünk Krisztus?

 

Forrás: biharinaplo.ro