Pünkösdi búcsú a Nagyvárad-Olaszi plébániatemplomban

Pünkösdvasárnap, 2019. június 9-én tartották a nagyváradi Szentlélek – közismert nevén Barátok – plébániatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója volt.

A pünkösdvasárnapi szentmise olvasmánya az Apostolok cselekedeteiből hangzott el, annak a Szentlélek kitöltetéséről szóló része, illetve igerészletek hangzottak el Szent Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből és Szent János könyvéből. Mindegyik a Szentlélek erejére, ajándékaira mutat rá, ahogy Pál apostol fogalmaz: „nem test, hanem lélek szerint éltek, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek”. A Szentlélek az, amely teremteni tud, kiléptet szűk határainkból, segít lángot nyújtani szívünkben. Ez azonban attól függ, mennyire nyitjuk meg szívünket előtte.

Napjainkban egyfajta hamis kép él a szentekről, II. János Pál pápa azonban kimondja: ne féljetek a harmadik évezred szentjei lenni – idézte a szentatyát a szentmise szónoka. A Szentlélek segítségével mindenki szentté válhat. Merjünk az átlagnál, átlag önmagunknál többek lenni, merjünk feltétel nélkül szeretni, még ha ez a külvilág szemében furcsának is hat, szeressünk és higgyünk jobban – szólította fel a híveket az atya. A Szentlélek tesz minket működőképessé, segít emberi hivatásunknak megfelelni, nélküle elesettek vagyunk – mutatott rá. Végezetül utalást tett Ferenc pápa és Pál József Csaba temesvári megyés püspök csíksomlyói szavaira: lépjünk az egység útjára, építsünk kövekből lépcsőt. Ne erőszakoljuk ki az egyformaságot, de akarjunk békében együtt élni – zárta szavait.

A szentmise végén a Szacsvay Imre Általános Iskola kórusa pünkösdi énekekből összeállított műsorával örvendeztette meg az ünneplő közösséget.

 

Forrás: Bihari Napló