Pünkösdvasárnapi ünnepi szentmise Székelyhídon

Az egyház születésére és a Krisztustól kapott missziós küldetésre emlékeznek a keresztények szerte a nagyvilágban Pünkösdkor.

A verőfényes nyárias napsütésben megtelt Pünkösdvasárnap délelőtt a gyönyörűen feldíszített székelyhídi római katolikus templom, sokan állva vettek részt a Kuglis Gábor plébános által celebrált ünnepi szentmisén.

Prédikációjában a plébános kifejtette, hogy Pünkösdkor három fontos dolgot ünneplünk: a Szentlélek eljövetelét, az Egyház születését, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. Mi mindannyian egy Lélekben egy testté lettünk keresztségünk által. A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a csodajelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. A Lélek ajándékait mindenki azért kapja, hogy használjon vele.

A test ugyan egy, de sok tagja van. A testnek ez a sok tagja mégis egy test. Így van ez Krisztussal is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk keresztségünk által: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok vagyunk. Valamennyiünket ugyanaz a Lélek töltött el.

A pünkösdi szentmisét tették ünnepélyesebbé a gyermek énekkar ünnepi énekei, valamint Tibor Péter helyi kántor zenei szolgálata.

Örvendetes tény, hogy rengeteg fiatal is részt vett a felemelő szertartáson. A szent mise végén a plébános megköszönte részvételt a híveknek és mindenkinek áldott ünnepet kívánt.

Tatai István