A pápalátogatásra emlékeztek

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában e havi találkozójukat tartották a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai 2019. június 13-án, csütörtökön.

Az egybegyűlteket Pásztai Ottó egyesületi elnök üdvözölte, majd a Voiticsek-család tartott prezentációt arról, hogyan élte meg zarándokként Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatását.

Voiticsek Ilona először időrendi sorrendben beszámolt a Székesegyházban történt gyülekezőről, majd az indulásról, az utazásról a Böcskei László megyés püspöknek köszönhető különvonaton, a megérkezésről és az egyre duzzadó tömegről a csíksomlyói kegytemplomhoz vezető úton.

Ezután arról az „itt és most élményről” beszélt, melyet valószínűleg minden zarándok átélt, aki azon a minden szempontból felejthetetlen napon ott volt a hegynyeregben. Semmivé váltak a korábbi aggódások és idegeskedések, és a felszabadultság és az öröm érzése lett úrrá mindenkin annak köszönhetően, hogy a jelenlevők kiléphettek a megszokott komfortzónájukból, és érezve a meghívást, egy nagy közösségé forrva hallgathatták a tőlük nem messze levő Ferenc pápa igei üzenetét. Mint fogalmazott, a somlyói nyereg földjét órákig tartó eső áztatta, mely csak akkor állt el, amikor a Szentatya megérkezett, azonban nemcsak a talaj nem maradt szárazon, hanem sok szem sem, és a köd felszálltával láthatóvá vált egy békés, elszánt, fegyelmezett egységet felmutató tömeg.

Az elhangzottakat Ciucur Losonczi Antonius újságíró egészítette ki néhány gondolattal, aki szintén levetítette a zarándokúton készített fényképeit.

Forrás: Bihari Napló