Kilencedik alkalommal tartottak Egyházmegyei Média-napot Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség minden évben bekapcsolódik a világegyháznak a kommunikációról való ünnepi megemlékezésébe, a Tömegtájékoztatás Világnapjának megünneplésébe, amely idén vasárnap, június 2-án volt. A Szentatya az erre az alkalomra kiadott üzenetében a közösségi hálózattól az emberi közösségekig vezető útról beszél, azt az útvonalat szabja meg számunkra, amelyen a „like”-tól az „amen”-ig juthatunk el. Az idei tömegtájékoztatás világnapját rendkívüli módon adatott megélnünk, hiszen június 2-án a Szentatya még országunkban volt, Balázsfalván akkor avatta boldoggá a hét vértanú püspököt. Apostoli látogatása során a pápát végigkísérte sajtós minőségben a nagyváradi püspökség egyik munkatársa, aki beszámolt a számunkra történelminek számító eseményről sajtós szemmel. Bodó Márta, a kolozsvári Verbum Kiadó munkatársa tartott ezután bemutatót a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pápalátogatási Sajtóbizottság munkájáról, amelynek közel öt hónapon át volt tagja.

Az idei Egyházmegyei Média-napot ugyanakkor meghatározta a 2020-ban Budapesten esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület, amelynek jegyében média-pályázatot hirdetett a Nagyváradi Püspökség, hogy ez által is a fiatalok figyelmét életünk alapvető forrása, az Eucharisztikus Krisztus felé irányítsa. Az ebből a célból alkotott munkákat értékelte ki a háromtagú zsűri és díjazta az egyházmegye elöljárója a kilencedik alkalommal megszervezett Egyházmegyei Média-napon, 2019. június 15-én.

Kilenc pályázati munkát nyújtottak be a fiatalok, ebből hét nagyváradi alkotás, kettő pedig vidéki plébániákról érkezett, mégpedig Margittáról és Székelyhídról. A médium tekintetében négy írott anyaggal és öt videóval jelentkeztek a pályázók, akiknek nagy része az interjú műfaja mellett döntött. Az írott anyagok csoportjában Loló Gabriella részesült különdíjban, míg a dobogó három lépcsőfokára harmadiktól az első helyig Fekete Alexandra, Veres Bernadett és Naphegyi Boldis Zsuzsanna kerülhetett. A videó kategória két különdíjasa Kovács László és Hajdú Alexandra lett, első három díjban pedig a harmadiktól az első helyig a Weimann Attila és Chivari Dominik, Rejtő Dóra és Czirják Dávid, valamint Szabó Kincső, Szeghalmi Gabriella és Taar Alexandra részesültek.

Az idei találkozón, amelyet megtisztelt jelenlétével Böcskei László megyés püspök, aki végig jelen volt, valamint Fodor József általános helynök, részt vettek a Gyulafehérvári főegyházmegye, a Temesvári és a Nagyváradi média-munkatársai, a nagyváradi világi sajtó képviselői, a Caritas Catolica sajtós munkatársa, az MTVA helyi tudósítói, a Maximilian Kolbe Kiadó munkatársa, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum képviselője, a plébániai sajtó-apostolok.

Az esemény végén a főpásztor a Szentatya által megádott és az egyházmegyékbe kiszállított  – a romániai apostoli látogatás alkalmával veretett – érméket, valamint rózsafűzér-ajándékokat adott át a résztvevőknek, elismerés jeléül, az egyházmegyével a média területén folyatott közreműködésért.

TOVÁBBI KÉPEK   |   VIDEÓ