Requiem a nagyváradi székesegyházban

Egy méltán világszínvonalúnak nevezhető komolyzenei koncert helyszínéül szolgált a Nagyváradi  Római Katolikus Székesegyház szombaton, 2019. június 15-én: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával is zajló negyedik European Music Open elnevezésű nemzetközi fesztivál keretében, ennek programjának kiemelkedő eseményeként Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című közismert szerzeménye csendült fel.

Az egyházmegye főtemplomát zsúfolásig megtöltő hallgatóságot Alexandru Badea tenorénekes, ötletgazda, a European Music Open művészeti igazgatója köszöntötte röviden, majd felvezetésképpen Arvo Part (szül. 1935) kortárs észt zeneszerző, az egyházi zeneszerzés egyik legkiemelkedőbb élő képviselőjének Frates című kompozíciója csendült fel, hogy aztán a maga szinte egyedülálló szépségében elhangozzék a zeneirodalom egy gyöngyszemeként számon tartott Requiem (K626) (d-moll), melyet Mozart 1791-ben szerzett, élete utolsó darabjaként.

Közreműködtek a Bécsi Állami Opera szólistái (a román származású Ileana Tonca szoprán, a dél-afrikai Bongiwe Nakani mezzoszoprán, a német Herbert Lippert tenor és a bolgár Russi Nikoff bassz-bariton), a Bécsi Ifjúsági Filharmónia és a Lászlóffy Zsolt által vezetett Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara, Michael Lessky osztrák karmester vezényletével, felejthetetlen zenei élményt nyújtva. A hálás közönség hosszan tartó vastapssal értékelte a fellépők nagyszerű teljesítményét, szinte nem akarta elengedni őket. Házigazdaként Böcskei László megyés püspök mondott köszönetet románul és németül a felemelő koncertért, egyben azon reményének adva hangot, hogy a sikerre ítélt European Music Open sorozata a jövőben is folytatódni fog.

Forrás: Bihari Napló

KÉPEK