Családtalálkozót szerveztek Szilágysomlyón

“Nem az a fontos, hogy kinek van igaza, hanem hogy kiben van több szeretet.” mottóval szerveztek regionális családtalálkozót Szilágysomlyón a római katolikus közösségi házban 2019. június 17-én, 16.00 órától. Az esemény előadó vendégei Kovács László és Katalin voltak Nagyváradról, valamint Tóth Attila Levente plébános Margittáról.

Minden házaspár életében vannak könnyebb és nehezebb időszakok. Ezért nagy örömmel fogadták a szilágysomlyói hívek Ozsváth József plébános javaslatát, hogy alakuljon az itteni egyházközségben is családos közösség, és rendszeresen találkozzanak a családok.

A Kovács házaspár Egység a kétségben című tanúságtétele után párbeszélgetésre indultak a házaspárok. Ezt követte a megosztó kör.

Íme néhány gondolat, ami a délután folyamán elhangzott: jókor jó helyen megbeszélni a dolgokat, közös ima, közös szentmise látogatás; ne nyugodjon le a nap haragotok fölött; nem a barátnőkkel, haverokkal beszéljük meg a mi problémáinkat, hanem egymással; közösen találunk rá megoldást, ketten hárman vagyunk, Isten is jelen van életünkben; a humor is fontos része életünknek; a házzaság, ha jól működik, olyan mint egy bölcső, közös csónakban evezünk közös cél felé; különbözőek vagyunk, nem vész el egyéniségünk, de egy irányba nézünk.

Lehet, hogy sokan az ismerősök közül azt gondolják, ha valakinek férje külföldön dolgozik és ritkán találkoznak, nincs idejük veszekedni, vagy nem lehetnek nézeteltéréseik. Ez nem így van. Veszekedni telefonon és interneten is lehet. Sokan el sem tudnának képzelni egy ilyen házasságot, pedig a mienk ilyen és működik. A szeretet és a bizalom mindennél fontosabb egy házasságban, viszont a mindennapok megélése ilyen helyzetekben nehezebb, mivel napi szinten kell egyedül döntéseket hozni.

A családosok találkozóján sok mindent megosztottak egymással a résztvevők. A Kovács házaspár tanúságtétele mindenkit nyíltságra és tapasztalatainak megosztására ösztönzött. Mindenki számára nagy segítséget jelentenek és bizonyára minden resztvevő házaspár hazavitt valamit.

Szemely szerint engem két dolog fogott meg. Az első, amit mottóként fogok használni: „Nem az a fontos, hogy kinek van igaza, hanem hogy kiben van több szeretet”. A másik az, amit Katalin mondott a sorrendről, és pedig hogy első helyen a házastárs legyen és nem a gyerek, ami furcsa, de nagyon igaz. Ha a gyermek egy kiegyensúlyozott családban nő fel, ő maga is kiegyensúlyozott lesz. A helyzetek nagy százalékában, a gyerek születése után a házastárs második helyre kerül, ami nagy hiba, mert komoly gondokat okozhat.

Hálát adunk Istennek, hogy elindította a vágyat bennünk e találkozó megszervezésére. Mindannyiunk számára jó élmény volt. Megtapasztaltuk a köztünk lévő egységet különbözőségeink ellenére. Reméljük, hogy egyre több házaspár megtalálja majd meg helyét ebben a közösségben. Mindenkinek van helye egyházközségünk nagy családjában.

Lupou Gabriella

KAPCSOLÓDÓ KÉPEK