Úrnapi szentmise Székelyhídon

Úrnapi körmenetes ünnepi szentmisén vettek részt a székelyhídi hívek csütörtökön, 2019. június 20-án, 18.00 órakor. Krisztus szent testének és vérének ünnepén Kuglis Gábor helyi plébános mutatta be a szentmisét.

Bár az egész térségre szóló viharjelzés volt érvényben, Istennek hála elkerülte az Érmelléket a vihar, így kellemes időben ünnepelhettek a hívek. Bár délután felhősödni kezdett és vihart jelző égi tünetek jelentkeztek, dörgés-villámlás borította be az eget, a hívek imája meghallgatásra találtak, és rájuk tekintett az Úr, ahogy a zsoltáros mondja: „Az Úr meghallgatta kérésemet, az Úr elfogadta imádságomat. Uram, mi Urunk, milyen csodálatos széles e világon a te neved!” (Zsolt 6,20; 8,2)

Úrnapját Pünkösd után, Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön ünnepeljük, amikor az egyház Krisztus testét, az Oltáriszentséget ünnepli. Ilyenkor négy oltárt állítanak fel általában a templomkertben, a négy égtájnak megfelelően. Ezek jelentik a körmenet alatt az Oltáriszentség imádásának négy állomását. Az ünnepi szentmise végén a hívek kivonultak a templomból, elől gyermekek kis kosarakból szórnak virágszirmokat, ezzel virágszőnyeget készítve az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus számára. Az oltárok fölé sátrakat emelnek, amelyeket zöld ágakkal, virágokkal díszítenek, a földre pedig virágokat, kakukkfüvet hintettek.

A sátrak ágaihoz és az elhintett szirmokhoz a népi vallásosság különféle hiedelmek is fűzött, így például a hazavitt virágokat a ház négy sarkába tűzték, hogy ne érje villámcsapás. Máshol istálló fölé helyezték, hogy az állatokon Isten áldása legyen, vagy a beteg fürdőjébe tették, hogy meggyógyuljon.

A templomba való visszavonuláskor elénekelték a Te Deumot, és szentségi áldással ért véget az ünnep. A szent mise végén a plébános megköszönte a híveknek az egész napos segítséget, a virágokat, a nagyszámú részvételt és mindenkinek áldott ünnepet kívánt.

Tatai István