Külföldi önkéntesek dolgoztak a Szent József Központban

A Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében 2019. június 24-26. között osztrák középiskolások egy újabb csoportja dolgozott az egykori nagyváradi Szent József Kórház épületének belső felújításán. Az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola diákjai Michael Wöhrer, Johann Schmidt és Josef Holzapfel szaktanárok irányításával álmennyezetet helyeztek fel a földszinti helyiségekben, amelyek az otthoni beteggondozói szolgálatnak adnak majd helyet. A húsz önkéntes fiú és hét lány emellett kőművesmunkát is végzett, és beburkolta a nemrég kiépített csőrendszert.

„A lerobbant állapotban levő épületet először 2010 áprilisában mutatta meg nekem a Caritas igazgatója, Rajna József atya, és igyekeztünk közös megoldást találni a felújításra. Mivel már korábban is hoztam Nagyváradra osztrák szakiskolás csoportokat– ők fektették le például a Szent László Internátus padlózatát – ezért ismét felvettem a kapcsolatot az iskolásokkal. Elmondtam nekik, hogy nagy szükség van a munkájukra, hiszen rengeteg a rászoruló, akiken a Caritas igyekszik segíteni, és az iskolában elsajátított tudásukat ezeknek a rászorulóknak a javára kamatoztathatják. Azonnal igent mondtak” – emlékezett vissza Peter Zidar állandó diakónus, aki annak idején megteremtette a kapcsolatot és azóta is aktívan szervezi az önkéntes-csoportok utaztatását Nagyváradra.

Mint hozzátette: először az osztrák tanárok egy csoportjával szemrevételezte az épületet, átgondolták, hogy melyek azok a részek ahol a diákok tudnának dolgozni, milyen anyagokra van szükség és milyen szakokról tudják mozgósítani az önkénteseket. Az utazáshoz és szállásoláshoz szükséges forrásokat pedig megígérte, hogy ő maga teremti elő adományokból, hogy a diákoknak semmilyen költsége ne legyen, és valóban a jótékony célú önkéntes munkán legyen a hangsúly. Ezt nyolc éve folyamatosan sikerül meg is teremtenie.

„Örülnek, akik erre a célra adakoznak, mert tudják, hogy több szinten is segítséget nyújtanak: először is támogatják a Caritas munkáját, és ez által közvetetten támogatják a rászorulók, betegek ellátását is. Másrészt az ilyen jellegű munka egy szép és fontos tapasztalat a diákoknak, akik tudatában vannak a munka szociális vonzatának és ezért mindig szívesen jönnek és keményen dolgoznak, pedig nem kapnak érte semmilyen fizetséget. Mindig lelkes visszajelzéseket kapok. Pont a minap köszönte meg az egyik diáklány a lehetőséget, hogy gyakorlatban is alkalmazhatta azt, amit az iskolában megtanult. Ez teljesen más, igazi munka, sokkal összetettebb szituációkkal találkoznak, és fel kell találniuk magukat – ez által fejlődnek. S hogy mindez egy jó célért történik, csak még nagyobb lendületet ad. Van egy tanár is, aki most azért jött el Váradra, mert a lánya előzőleg már önkénteskedett a Caritasnál és olyan lelkesen mesélt róla otthon, hogy az édesapa most úgy döntött, osztályfőnökként elhozza ide az osztályát” – tette hozzá Peter Zidar.

A diakónus közbenjárásával immár nyolcadik éve jöhetnek osztrák önkéntesek a nagyváradi Caritashoz és az év folyamán további csoportokat is várnak.

Szombati-Gille Tamás