Tájékoztató látogatás volt a Püspöki Palota és a barokk kert munkatelepén

Tájékoztató látogatást szervezett a sajtó és a nagyközönség számára a Püspöki Palota és a barokk kert munkatelepén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2019. július 10-én, szerdán 16.00 órakor. A száznál is több, román és magyar ajkú érdeklődőt Böcskei László megyés püspök köszöntötte a felújítás alatt álló épület dísztermében. A főpásztor kihangsúlyozta, hogy szándékosan esett a díszteremre, mint a találkozás helyszínére a választás, hogy ezáltal is kifejezésre és bemutatásra kerüljön, hogy a felújítás alatt is az épület él, nem zárták be teljesen, hanem most is a találkozás helyszínéül szolgál. Az egyházmegye elöljárója beszélt a két projekt – palota és annak kertje – jelenlegi állapotáról. Bemutatta azt a munkacsapatot, amely minden héten legalább egyszer tanácskozik, és megbeszélik a munkálatok további alakítását, megoldásokat keresnek a mindig adódó újabb és újabb kihívásokra. A munkálatokat kivitelező céget Dana Ionașcu képviselte.

A munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak. Jelenleg a külső felújítással majdnem száz százalékban megvannak (tetőszerkezet, külső homlokzat, nyílászárók). A remények szerint három hét múlva teljesen véget ér a külső beavatkozás. Ezzel párhuzamosan belső munkálatok is zajlanak, egyesek látványosabb, mások lassúbb ütemben. Statikai megerősítést, a falak felfrissítését, belső terek kialakítását, vagy amennyiben szükséges, módosítását végzik. A közműhálózatot teljes egészében kicserélik, korszerűsítik. A zöld energia adta lehetőségeket is kihasználják, mégpedig az ingatlan fűtése, és klimatizálása fog történni ilyen forrásból.

Ha ebben az ütemben haladnak továbbra a munkálatok, nagy valószínűséggel jövő év decemberében át tudják adni a teljesen felújított Püspöki Palotát. A felújítás a magyar kormány finanszírozásával történik, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül zajlik. A kivitelezés időtartama 2017. augusztus 11. és 2020. december 31. közötti időszak, a vissza nem térítendő támogatás értéke pedig közel két milliárd forint.

A palota felújításával párhuzamosan fut két másik projekt is: az egyik a palotakertet, a másik a volt szeminárium épületét érinti. A parkfelújítási projekt a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétummal partnerségben, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósul meg. A műemlékvédelmi hatóság engedélyéhez igazodva próbálják visszaállítani a park eredeti formáját úgy, hogy azért minél több zöldövezet legyen kialakítva. Néha határozott beavatkozásra van szükség, hiszen több, a barokk térhez nem illő növényt kellett eltávolítani, átültetni. Az épület főtengelyében, jobb és baloldalt lesz a barokk kert, illetve kétoldalt az angolkert, a területén régi és védett fákkal. Ami még újdonságot jelent, az a székesegyház oldalába tervezett biblikus növények kertje. Minden ilyen jellegű beavatkozás, növénygondozás, átültetés a Franciaországból érkezett Baudet Tancrede kertész szakirányítása mellett történik.

A palota kétharmad részét a vallási-kulturális központ tölti ki. Lesznek muzeális terek, kiállítótermek, hogy az ide látogatók szembesüljenek a múlttal, a gyökerekkel, melyeknek a nyomait őrzi az egyházmegye. De ugyanakkor a jelen és a találkozás is teret kap a felújított részekben, hiszen négy konferenciatermet alakítanak ki úgy, hogy ezek csak a muzeális térérintésével legyenek használhatóak.

A találkozást szolgálja majd a székesegyház előtti, alakulóban levő nagyobb méretű tér, amelynek középpontban Szent László szobra marad, valamint a már teljesen felújított amfiteátrum. A székesegyháztól mindössze pár lépésnyire áll a régi szeminárium épülete, ugyancsak korszerűsítés alatt, ahol egy negyven férőhelyes zarándokház fog működni.

A palota és a park látogatása alatt Matuz Zsolt projektvezető, Emődi Tamás tervező és Baudet Tancrede kertész nyújtottak vezetést.

KÉPEK   |  VIDEO