Váradszöllősi Zenei Estek 2019

2019. szeptember 7. és október 25. között, péntekenként 19.00 órától a váradszöllősi plébániatemplomban (Szentháromság tér/Bumbacului 4.) folytatódnak a Váradszöllősi Zenei Estek.

Ezelőtt három évvel indult útjára a Váradszöllősi plébániatemplomban a Váradszöllősi Zenei Estek címet viselő koncertsorozatot, melynek elsődleges célkitűzései között szerepelt és szerepel ma is az orgonazene, orgonamuzsika népszerűsítése, ápolása, gazdagítása Nagyváradon. Sürgető szükségességét az is indokolja, hogy a templomi hangszerek kissé méltatlanul háttérbe szorultak és a köztudatban alig-alig beszélnek művészi, kulturális, esztétikai és szakrális értékeikről.

Már az elején, a szervesnél körvonalazódott egyfajta „ökumenikus misszió” megvalósításának lehetősége, mely többek között abban is megnyilvánult, hogy úgy az előadók, mint a műsoron szereplő program ökumenikus, magyar és nemzetközi kulturális szemmel is értékes zenei anyagot képviseljen.

Templomaink évszázadokon keresztül a lelki, szellemi, kulturális és művészi élet fellegvárai voltak. E sorozat szerves gazdagításként járul hozzá Nagyvárad kulturális életéhez.

A rendezvénysorozat fő támogatója a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, szervezője pedig a Váradszöllősi Római Katolikus Plébánia.

További támogatók: Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Váradhegyfoki Premontrei Prépostság, Mária Rádió Erdély, Nagyvárad-Olaszi (Barátok) Plébánia, Nagyvárad-Újvárosi Szent László Plébánia, Nagyvárad-Újvárosi Református Gyülekezet, Nagyvárad-Szent József Plébánia, Nagyvárad-Rét Református Gyülekezet, Nagyvárad-Olaszi Református Gyülekezet, Braun László (borász), valamint magukat megnevezni nem kívánó magánszemélyek.

A koncertsorozat kezdete előtt ünnepélyesen éneklik el a vesperást. A szeptember 7-i nyitókoncert meghívott előadója Varga Petra Budapestről. A belépés minden alkalommal ingyenes, adományokat elfogadnak.

A koncertsorozat teljes programja:

  1. Szeptember 7., szombat, 19.00 óra – Varga Petra, Budapest;
  2. Szeptember 13., péntek, 19.00 óra – Csibi András, Gyergyószárhegy;
  3. Szeptember 20., péntek, 19.00 óra – Nagy Judit Noémi valamint Józsa Domokos, Nagyvárad;
  4. Szeptember 27., péntek, 19.00 óra – Costea Marcel Octav, Bukarest;
  5. Október 4., péntek, 19.00 óra – Sárosi Dániel, Debrecen;
  6. Október 11., péntek, 19.00 óra – Pedagógus Kórus, Nagyvárad: Brugós Anikó karvezető, Józsa Domokos orgona;
  7. Október 18., péntek, 19.00 óra – Pap Attila, Székelyudvarhely;
  8. Október 25., péntek, 19.00 óra – Kristófi János Zsigmond, Nagyvárad.