Nuncius a Püspöki Palota munkatelepén

A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota és a kert munkatelepét látogatta meg Miguel Maury Buendía, a Szentszék romániai nagykövete szombaton, 2019. szeptember 7-én. Az egyházi méltóság Virgil Bercea görög-katolikus püspök meghívására érkezett Nagyváradra, hogy együtt ünnepelje vele püspökké szentelésének 25. évfordulóját, és hogy tolmácsolja a Szentatya üzenetét a jubiláló püspök számára. Szombaton délután pár órát a római katolikus egyházmegyében töltött, ahol Böcskei László megyés püspök fogadta őt, bemutatva neki a palota és a kert felújítási folyamatának jelenlegi állapotát. Néhány perces privát beszélgetést követően, a sajtó kérdéseire válaszolva, a nuncius az egyház jelenlétének a fontosságát emelte ki pasztorális, kulturális és szociális téren, birtokában levő ingatlanjai által.

“Már több alkalommal jártam a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyének ebben a csodálatos Püspöki Palotájában. Ez egy olyan Osztrák-Magyar Monarchia – Mária Terézia – idején épült palota, amely több viszontagságon ment át a történelem folyamán. Az a tény, hogy az Egyháznak vissza lett szolgáltatva nem csak egy igazságszolgáltatási aktus, hanem egyben a dolgok hosszú távon való szemlélése is. Nemzetközi támogatásnak köszönhetően most felújítják. Az Egyház azonban minden palotát, katedrálist, kolostort mindig a közösség javára épített és tartott fenn, mindenkinek a szolgálatára. Mondhatjuk, azt is, hogy a palota kertje, amit most felújítanak, egyedi Romániának ebben a részében. A palota is megérdemli, hogy eredeti csillogását visszaszerezze. Mindez a jelenlegi nagyváradi püspök, Böcskei László érdeme is, de mindenkit köszönet illet, aki közreműködött azért, hogy ezt az ingatlant ismét a közösség szolgálatába lehessen állítani – nyomatékosította a vendég, majd folytatta: A püspököknek ma nem kell nagy palotákban élniük, a szolgáló egyház képe megváltozott. Ezeknek az egyházi ingatlanoknak mégis fontos szerepük van kulturális szempontból – kiállításokat lehet bennük rendezni, lelkipásztori szempontból – itt összegyűlnek a különböző lelkipásztori munkatársak, papok, katekéták – tehát a közösséget, Isten népét és a polgárokat szolgálják általában. Ezért fontos ápolni, és hasznossággal felruházni ezeket a művészi alkotásokat, amelyeket elődjeinktől örököltünk.”

A látogatás második részében a vendég a – közönség számára – nemrég megnyitott Gránátalma patikamúzeumot szemlélhette meg. A kiállított patikaeszközök megtekintésén túl, a nagykövet itt megismerhette az egyháznak a szerzetesrendek által a 18-19. századokban folytatott szociális jellegű tevékenységét is.

KÉPEK   |    VIDEO