Veni Sancte az egyházmegye templomaiban

A nagyváradi székesegyházban mutatott be tanévnyitó szentmisét Böcskei László megyés püspök, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak, tanárainak és a szülők jelenlétében hétfőn, 2019. szeptember 9-én, 10.00 órakor. Mindannyian kérték a Szentlélek segítségét, hogy az új iskolai évben segítse őket a bölcsességben való növekedés útján.

Szabó Ervin, az iskola spirituálisa bátorította prédikációjában az új tanév elébe néző diákokat, tanárokat és szülőket, családokat.

A főpásztor a szentmise végén arra a kérdésre kereste a választ a diákokkal együtt, hogy miért oly fontos az iskolai év kezdete és nem csak a vége? Bizonyára sokan ültettetek már virágot és gondoskodtatok róla – mondta az egyházmegye elöljárója. A virág a világmindenségnek egy kicsi része, ami rád lett bízva, hogy éljen és szépüljön. Így tekintünk mi is rátok: a világmindenség kicsi részei vagytok mindegyiktek külön-külön, és várjátok, hogy kibontakozzatok. A virágot oda kell helyezni, ahol napfény van, növekedéséhez megfelelő körülmények. Locsolni kell, meg kell óvni. Így nevel titeket is a család, az iskola, az egyház, hogy növekedjetek okosságban, bölcsességben, mint a gyermek Jézus. Ti értékesek vagytok a szülők, nevelők, az egyház számára. Mi ezt a meleget és táplálékot próbáljuk biztosítani nektek, hogy növekedjetek – hangsúlyozta Böcskei László püspök.

Külön köszöntéssel fordult és tapsot kért azoknak, akik most lépik át először az iskola küszöbét: „Isten hozott titeket!” – köszöntötte őket. Majd bátorította őket: „Legyen sok örömben részetek, jó emberek vegyenek körül. A nagyobbaknak is sikerekben gazdag tanévet. Köszöntöm az elöljárókat, tanárokat – régieket és újakat.”

Azt a vágyát is kifejezte a főpásztor, hogy az új tanévben az oktatás és a nevelés tanárok és szülők, nagyszülők közreműködésével történjen, legyen az iskola egy közösség, ahol az együttműködés eredményeként bontakozhat ki a jó.

A szentmise záró áldása után Konrád Katalin Erzsébet igazgató asszony nyitotta meg hivatalosan az új tanévet, Tankó Veronika Zita tanfelügyelő asszony, az iskola volt tanítónője közreműködésével. A diákok és tanárok ezután az iskolába vonultak, hogy megbarátkozzanak régi és új tantermeikkel, átvegyék tankönyveiket és a különböző tanszereket.

Az iskolába való készület az egyházmegyében azonban már jóval korábban elkezdődött, hiszen vasárnap, Kisboldogasszony ünnepén több plébániatemplomban is megáldották az iskolás táskákat, tanszereket. Nagyváradon az Olaszi plébániatemplomban tartottak ilyen szertartást a déli szentmise végén, míg a Szent László plébániatemplomban Pék Sándor esperes-plébános járult hozzá az iskolába járás előkészítéséhez.

KÉPEK