Pelerinajul credincioșilor slovaci la Golgota-Înălțarea Sfintei Cruci

Sâmbătă, 14 septmebrie 2019, a avut loc ziua de pelerinaj la Golgota-Înălțarea Sfintei Cruci din localitatea Vâlcele-Popuri, sat afiliat Parohiei Romano-Catolice Borumlaca-Vărzari. Celebratul liturghiei a fost Pr. Peter Majcher, cancelarul episcopal din dieceza Spiška Kapitula din Slovacia.

În predica sa, acesta a amintit importanța crucii în viața creștinului, făcând o comparație între durerea pe care o aduce în fiecare zi în viața omului, dar pe de altă parte este instrumentul prin care omul reușește să evite răul care îl încojoară. Oaspetele a îndemnat să ne facem totdeauna semnul sfintei cruci cu mare credință și evlavie, doar astfel vom putea dobândi și în cele mai grele momente harul necesar și liniștea sufletească pentru a putea trece peste greutățiile vieții, precum și fericirea simplă, dar binecuvântată de Dumnezeu.

La sfânta liturghie au concelebrat cinci preoți, printre ei numărându-se pr. Maskara Ioan, care a spovedit, pr. Popa Vasile, paroh greco-catolic de Iaz, comuna Plopiș din județul Sălaj, pr. Marian Juhaneak, capelan la Parohia Centrală din Banská Bystrica, Slovacia.

pr. Anton Mercsak