Kamarazenei est Váradszöllősön

Orgonafesztivál helyszínéül szolgál a váradszöllősi Szentháromság plébániatemplom 2019. szeptember 7. és október 25 között . Az egyházközség számára az öröm időszaka ez, mert tíz évvel ezelőtt egy régi, elérhetetlennek tűnő álom valósult meg: 2009 óta egy különleges orgona hangja kíséri a hétköznapi és ünnepi liturgiát. A kiváló hangszer Pécsett készült Budavári Attila orgonaépítő műhelyében. Orgonánk az elmúlt évtizedben nagyon sok örömet szerzett úgy az előadóművészeknek, mint a zenekedvelőknek, a templom közel száz koncertnek biztosított helyet.

A koncertsorozat olyan művészek és támogatók szellemi és anyagi hozzájárulásával jöhetett létre, akik szivügyüknek érzik az igényes zene szeretetének és művelésének népszerűsítését.

Pénteken, 2019. szeptember 20-án két előadóművész játékát élvezhette az érdeklődő közönség. Józsa Domokos orgonajátéka mellett Nagy Judit Noémi énekében gyönyörködhettünk. Mindkét előadó küldetésének vallja a komolyzene és az egyházzene értékeinek tolmácsolását, melyen keresztül kapcsolódhatunk az Istenhez.

A repertoárban szereplő művek is a fellépők hitvallásáról tesznek tanúbizonyságot, akiknek előadásmódjából tisztán kitűnik, hogy érzik, tudják: egy zeneművet nem elég csupán előadni. A zenész értelmez, láttat, játékában tükröződik személyes kapcsolata a művel, célja nem a szereplés, hanem a szolgálat, az együtt-emelkedés a közönséggel.

A műveket hallgathatta meg a zenekedvelő közönség:

– Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Concerto in G BWV 592 (Gyors-Lassú-Gyors)

– Georg Friedrich Händel (1685-1759) – How beautiful are the feet – Milyen szép a hegyeken annak a lába, aki jó hírt hoz, aki békét hírdet… Iz 52,7) (38. ária Messiás oratórium)

– Gárdonyi Zoltán (1906-1986)

  • Szent Isten, noha néked…
  • Itt van Isten köztünk
  • Ne szállj perbe énvelem
  • Nagy irgalmú Úr Isten

– Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Laudamus te – 3. ária c moll mise

– Felix Mendellsohn Bartholdy (1809-1847) – Organ Sonata in c – Op. 65. No 2.

A világban a zene mindenkor a kifejezés kulcsfontosságú eszköze, amely összekötő kapocs föld és ég között. A koncertsorozat célja megismertetni és közel hozni a résztvevőkhöz az orgona és a komolyzene csodálatos világát.

A koncertsorozat következő alkalmára 2019. szeptember 27-én, pénteken kerül sor, amikor Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész örvendezteti meg játékával a zenekedvelő közönséget.

Szlopp Bernadette