Ökumenikus zarándoklat Székelyhídról Álmosdra

Október közepén, egy gyönyörű őszi hétvégén, Székelyhídon, a Stubenberg kastélyban működő Gyermek Jézus Otthonban, az önmagukat és egymást jobban megismerni kívánók találkoztak egy Böjte Csaba testvér által vezetett programon, 2019. október 11-12. között.

A péntek délután kezdődő együttlét első témája az önismeret volt, a második pedig zsákutcák a szerelemben. Egyéni beszélgetésre is lehetőség nyílt Csaba testvérrel, de a jelenlevők megismerkedhettek a gyerekotthon lakóival, az ő életükkel is.

Kuglis Gábor plébános mutatott be 18.00 órakor szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes koncelebrálásával a helyi római katolikus plébániatemplomban, amelyen részt vettek a székelyhídi hívek és a gyermekotthon lakói is.

Csaba testvér beszédében kiemelte, hogy a mai modern világban az emberek eltávolodtak egymástól. A pénz, a gazdagság utáni rohanás tönkre teszi az emberi kapcsolatokat. Álljunk meg, csendesedjünk el, imádkozzunk, beszélgessünk embertársainkkal, beszéljük meg problémáinkat társunkkal, legyünk türelmesek, ne idegeskedjünk! – tanácsolta a szónok.

Az Istent imádjuk, nála van a válasz, a segítség az élet nagy kérdéseire, problémáira. Hibákat követünk el, néha úgy tűnik, zsákutcába jutunk, de az Úr segítségével rátalálhatunk a helyes útra. A bölcs ember, sziklára építi a házát, kapcsolatainkban is erős alapra van szükség.

A szentmise és a vacsora elfogyasztása után, az est folyamán, a harmadik témára is sor került: a másik ember megismerése.

Szombat reggel 9.30-kor, reggeli után, szentmisével, közös imával folytatódott a program. Zsúfolásig megtelt a templom, hiszen zarándokok jöttek határon innen és túlról, sokan közülük a Csaba testvér által alapított otthonok lakói. Déváról is érkeztek gyerekek és nevelők, de jelen voltak a nagyszalontaiak, érmihályfalviak, gálospetriek, bihardiószegiek és a nagyváradiak mellett ott voltak a „házigazda” székelyhídi otthon lakói is. Magyarországot az Érdről, Budapestről, Debrecenből, Törökbálintról érkező testvérek képviselték. Jelen volt a Magyarországi Mária Rádió lelkes csapata, Szabó Tamás, a rádió elnökének vezetésével, valamint a Mária Út önkéntesei, résztvevői.

A szentmisén Kuglis Gábor plébános Isten áldását kérte a zarándokokra. Papp Gyula, a zarándoklat fő szervezője ismertette az úti célt és a pihenők időpontját: 10 km gyaloglás a határátkelőig, ott pihenés, majd tovább az Álmosdi emlékműig, koszorúzási ünnepség és továbbindulás, majd megérkezés Álmosdra, e félreeső gyöngyszeme Magyarországnak… Kölcsey Ferenc a Magyar Himnusz megalkotójának emlékházáig az ösztávolság 16 km.

A szentmise végén mindenki együtt imádkozott Böjte Csabával, fohászkodtak az Úrhoz: Kísérd Urunk kegyesen utunkat!

A zarándokok (150-200 személy) 10.00 órakor indultak el rendezett sorokban, szent énekeket énekelve, imádkozva, élükön Böjte Csabával és a keresztet hordozó Varga Sándor érdi önkéntessel. A Budapestről érkező Gulyás Judit a zászlót hordozta, őket követte a zarándokok sokasága.

A zarándokút, társas esemény is, hiszen az út során találkoznak, beszélgetnek, tapasztalatot cserélnek az emberek, olyanok, akik korábban még sosem találkoztak egymással. Álmosdon meghitt ünnepséggel zárult a zarándoklat, a résztvevők megerősödve, új ismerősökkel gazdagodva, új barátokat szerezve, lelkiekben feltöltődve térhetett haza.

Tatai István