Több vagy, ha adsz! – önkéntességi programok Margittán

“A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.). A 72 óra egy exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében.

Immár tízedik alkalommal, október második hétvégéjén vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek.” – olvashatjuk a www.72ora.hu internetes oldalon.

Idén már második éve, hogy a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanárai és diákjai is részt vettek a jótékonykodásban, a helyi Caritas Catolica szervezettel karöltve, pontosabban az intézmény vezetőjének, Kiss Károlynak a kezdeményezésére, ugyanis ő pályázott a “72 óra kompromisszumok nélkül” szervezetnél. A program keretén belül 3×3 órányi önkéntes munka vállalható.

Az önkéntes akcióra, amely 2019. október 10-13. között zajlott Margittán, mintegy 40 diák jelentkezett, illetve több tanár, akik nem csak felügyelték a diákokat, hanem maguk is részt vettek a munkálatokban. A résztvevő diákok egyforma pólót és karszalagot kaptak. Az első napon Farkas Cecília és Kis Beáta tanárnők irányításával a tanulók a Horváth János iskola virágoskertjét tették rendbe, valamint a régi bútorok kihordásában segédkeztek. Második napon Bordás Mária, Nyírő Szabolcs és Pușcaș Gréta pedagógusok felügyelete alatt az Eger temetőt és a vegyes, katolikus-református temetőt takarították ki a diákok. Harmadik napon a katolikus plébánián segítettek a tanárok és diákok. A téli tűzifát hordák be az udvarról a kazánházba Florea Katalin, iskolapszichológus, a “72 óra” program iskolai koordinátora, és Zatoschil Ballai Zsuzsa tanárnő felügyeletével. Ugyancsak a harmadik napon néhány diák a helyi öregek otthonába látogatott, és ott segédkeztek, beszélgettek az ott lakó idős emberekkel. A munkálatokat általában vidám hangulat jellemezte.

A diákok kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak az önkéntességi akcióról, néhányan le is jegyezték gondolataikat, ezekből idéznék néhány mondatot:

“Ebben az önkéntes programban sokat dolgoztunk. A 72 óra egy nagyon szép dolog, hisz ezzel sokaknak segítünk. A kedvenc tevékenységem a mai volt, amikor az idős emberekkel beszélgettünk, és egy-két dologban segítettünk nekik. Sok kedves idős embert ismertem meg, köztük Etelka nénit, aki nagyon sok vicces dolgot mondott. Köszönöm, hogy részt vehettem ebben!” (B. B.)

“Nagyon jól éreztem magma ebben a pár napban, mivel önkénteskedni és csapatot építeni nagyon jó dolog. Az önkénteskedés segít mindenkinek jobb emberré válni, és megmutatja nekünk, hogy milyen jó az, ha segítünk másoknak, és mennyire jó csapatban dolgozni. Nekem nagyon tetszett a közösség hangulata. Úgy érzem, nagyon összehangolódtam a csapat többi tagjával, és a tevékenységek is nagyon tetszettek. Remélem, sok önkéntességben less még részem, köszönöm, hogy itt lehettem!” (K. V.)

Florea Katalin, a program iskolai felelőse így nyilatkozott a több napos munka végén: „Nagy örömömre szolgált, hogy idén is részt vehettünk e három napos önkéntes ifjúsági akción. Iskolánk diákjai újra megtapasztalhatták, hogy milyen nagyszerű érzés csapatban dolgozni, másoknak segíteni, környezetünket szebbé tenni. Élményekkel teli tapasztalatszerzés volt ez. A jókedv, a nevetés, az összetartás meggyőzött minket arról, hogy e három nap után mi is gazdagabbak lettünk.”

Az utolsó napon, a kiosztott feladatok elvégzése után a diákok és tanárok egy közös szalonnasütésen vettek részt, ekkor került sor a különféle játékokra, élménybeszámolókra.

Zatoschil Ballai Zsuzsa