Művészettörténeti Konferencia Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében, a Nagyváradi Vár adott otthont 2019. október 25-27. között  a kárpát-medencei művészettörténeti kutatás egyik jelentős tudományos fórumának, mégpedig a Fiatal Művészettörténészek VII. Konferenciájának, ahol a művészettörténeti kutatás fiatalabb nemzedékei szólalhattak meg.

Az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány (Kolozsvár), a CentrArt Művészettörténészek Új Műhelye Közhasznú Egyesület (Budapest), valamint Kolozsvári Akadémiai Bizottság Történettudományi Szakbizottsága és a Nagyváradi Városi Múzeum társszervezésével létrejött, másfél évtizedes hagyományú tudományos találkozó sorozat, kétévente, váltakozó, magyarországi és határon túli helyszíneken kerül megrendezésre, idén, első alkalommal Nagyváradon. A három napos rendezvény programjában 54 előadás szerepelt a művészettörténet szinte minden korszakából és ágazatából, köztük számos egyházművészeti és helyi témájú értekezés.

A Konferencia munkaprogramja 2019. október 25-én, pénteken 12.00 órakor kezdődött a Nagyváradi Vár E épületének első emeleti Konferenciatermében, ahol Böcskei László megyés püspök köszöntötte a résztvevőket, valamint Pakó Klára, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány képviselője nyitotta meg az eseményt.

A nyitó plenáris ülés néhány helyi érdekeltségű előadást foglalt magába: előbb Emődi Tamás a Püspöki Palota felújítási részleteit, míg Lakatos Balla Attila ugyanazon ingatlan refunkcionalizásának terveit mutatta be. Ezeket követte Juhász Gabriellának a Nagyvárad kőszínháza, valamint Hausmann Cecíliának a Narratív síremlékek című előadása. A délután folyamán  és a következő nap tematikus előadások hangzottak el párhuzamosan, két helyszínen, mindegyik román nyelvű szinkron fordításban.

A rendezvény utolsó napján, vasárnap, október 27-én a résztvevők megtekintették a város jelentős művészeti emlékeit, köztük a felújítás alatt álló római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, valamint az egyházmegyei gyűjteményeket és váradi várat.

KÉPEK