Újra égtek az együttérzés mécsesei Nagyváradon

A nagyváradi Olaszi parkban gyertyagyújtással hívták fel a figyelmet a nehézsorsú gyermekekre a római katolikus és görögkatolikus karitász szervezetek, az immár hagyományossá vált Egymillió Csillag elnevezésű rendezvény keretében csütörtökön, 2019. október 31-én.

A segélyszervezetek önkéntesei már a délután 18 órára hirdetett kezdés előtt kirakták mécsesekből a katolikus karitász jelét, a lángoló keresztet, amely Krisztus emberek iránti szeretetének tüzét szimbolizálja. Ehhez az ábrához tehettek hozzá egy-egy mécsest mindazok, akik jelen voltak az eseményen, fokozatosan tovább bővítve a fény körét. A rendezvény keretében a Caritas Catolica önkéntesei ingyen teát, müzliszeleteket és információs szórólapokat osztottak a résztvevőknek.

Az egybegyűlteket Olimpiu Todorean a görögkatolikus Caritas Eparhial vezetője köszöntötte, majd Varga Sándor atya tartott nyitóbeszédet hangsúlyozva, hogy bár a modern világ vívmányai gyakran elszigetelik az embereet, az együttérzés és az önzetlen segítségnyújtás mégis összekovácsolják a közösségeket.

„Azt sem szabad elfelejteni, hogy az emberi segítségnyújtás mellett, amelyet mindenki megcselekedhet a saját életében, ott van még az isteni segítségnyújtás is, amely főként a szeretetben nyilvánul meg. Ha sikerül szeretetet teremtenünk magunk körül, akkor sikerül reményt is adnunk másoknak. A Caritas is ezt teszi: egy csöppnyi reményt visz olyan emberek mindennapjaiba, akik kilátástalannak érzik az életüket” – tette hozzá felszólalásában Virgil Bercea görög-katolikus püspök.

A gyertyagyújtást követően a résztvevők közösen imádkoztak magyar és román nyelven. A rendezvényt ugyanakkor több zenei momentum is tarkította. Fellépett Pál Anasztázia, a Caritas bentlakás diákja, aki a Szeretet himnuszát interpretálta szívhez szólóan, majd egy rendhagyó villmácsődülettel a Iuliu Maniu görög-katolikus iskola elemi osztályos tanulói melengették meg az egybegyűltek szívét. A gyermekeket Ovidiu Lazăr, Alexandru Cristea és Paul Popa atya készítették fel a zenés-táncos produkcióra.

A körülbelül egyórás figyelemfelkeltő akció az ország számos településén és több európai nagyvárosban is párhuzamosan zajlott a helyi Caritas szervezetek rendezésében – többek közt Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban és Svájcban is. Célja, hogy a résztvevők egy-egy mécses meggyújtásával szimbolikusan kifejezzék együttérzésüket rászoruló embertársaik iránt. Ugyanakkor közelebbről is megismerkedhetnek a segélyszervezetek munkájával, az önkéntesekkel és megtudhatják milyen fajtájú segítséget nyújt a Caritas a rászorulóknak.

Szombati-Gille Tamás