Prezentarea pedagogiei Kett în cadrul cercului pedagogic al profesorilor de religie

Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent László” din Oradea a găzduit luni, 4 noiembrie 2019, cercul pedagogic al profesorilor de religie. După cuvintele de bun venit adresate celor prezenți de către inspectorul școlar pentru religie, pr. Florin Negruțiu, întrunirea a început cu rugăciune.

Excelența Sa episcopul Böcskei László i-a onorat pe cei întruniți în ședința de lucru, prin prezența sa. În cuvântarea sa, ierarhul a evidențiat rolul profesorului: „Avem o misiune mare, pe care trebuie să o îndeplinim cu bucurie, iar bucuria, lumina credinței trebuie să fie în noi.” Este o preocupare a tuturor profesorilor de religie să fie de fiecare dată la ordinea zilei în relația cu tinerii și copii, să fie mentorii celor mai mari și părinții celor mai mici.

Profesorii Marian Rodica și Țăran Emanuiela de la Colegiul Național ”Onisifor Ghibu” au prezentat lucrarea ”Valorificarea activităților de învățare în raport cu competențele specifice în contextul aplicării programei școlare la disciplina religie pentru clasa a VII-a”.

Nemes István a prezentat o metodă inovativă în predarea religiei, numită pedagogia Kett, după fondatorul pedagog și catehet bavarez Franz Kett. Pedagogia Kett este de fapr un sistem pedagogic, cu caracteristici precum: sprijinirea autoeducării copilului; trezirea și dezvoltarea bucuriei vieții prin mijloace pedagogice și didactice; ajutarea autorealizării copilului; dezvoltarea competențelor necesare pentru a avea relații interpersonale sănătoase, pline de apreciere, axate pe valori; crearea capacității unei relații pline de grijă față de mediul înconjurător și cel social; însoțirea copilului către intuirea unui ultim și suprem fundament al ființei și al sensului, care fundamentează tot ceea ce există și dă un sens cuprinzător vieții.

Profesorul de religie a vorbit și despre proiectul „Reînnoirea catehezei romano-catolice prin pedagogia lui Franz Kett” care se desfășoară în patru locații/centre: Oradea, Miercurea-Ciuc, Brașov și Iași. Proiectul are 4 linii de acțiune esențiale: 1. reînnoirea materiei școlare prin întregirea materialului vechi cu aspecte spirituale, sociale, etice și liturgice (curriculum și manuale școlare noi, elaborarea unor materiale complete pentru cateheza parohială); 2. transformarea metodologiei de predare a religiei prin formarea continuă a profesorilor, prin introducerea de metode și concepții pedagogice noi și moderne; 3. aprofundarea vieții spirituale a cadrelor didactice și a cateheților prin organizarea de exerciții spirituale și recolecții; 4. realizarea unor tabere de religie și alte evenimente religioase extracuriculare pentru copii pe baza unor metode noi.

Profesoara de religie Ramona Benedek a prezentat modalitatea de aplicare a acestei pedagogii de la clasele primare până la clase liceale. Materialele didactice folosite în timpul activităților au fost expuse pentru a se observa unicitatea acestora.

Înainte de comunicări a avut loc diseminarea rezulatelor unui proiect Erasmus+, implementat de Colegiul Național ”Ocatvian Goga” din Marghita, cu denumirea SPER – Speranța Pentru Educația Românească. Ședința de lucru s-a încheiat cu rugăciunea de mulțumire Tatăl Nostru.

Sursa: Pagina FB a Liceului Szent László