Az otthon névadó szentjét ünnepelték a Szent Erzsébet Központ lakói

Ötnapos rendezvénysorozattal tisztelegtek a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpont lakói, az intézmény névadó szentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek emléke előtt. Az ünnepség záróakkordjaként Böcskei László római katolikus megyéspüspök kedden, 2019 november 19-én mutatott be búcsús szentmisét az idősotthonban, melyet jelenlétével megtisztelt Roos Márton nyugalmazott temesvári püspök is.

„Jézus nem olyan szeretet hirdet, ami csak szó, hanem cselekedet. A mai evangéliumi részlet is ezt fejezi ki: ne szóval és beszéddel szeressünk, hanem tettel és igazsággal. Úgy ahogy ezt az Úrjézus is gyakorolta és példát adott nekünk. Ezt a példát követve tudjuk mi is megtapasztalhatóvá tenni a környezetünkben a minket szerető Isten jóságát. Árpád-házi Szent Erzsébet élete is erről szólt” – hangsúlyozta keddi prédikációjában Böcskei László megyéspüspök. A szertartás végén a főpásztor köszönetet mondott a Caritas munkatársainak áldozatos munkájukért, amellyel az egyházmegye időseit gondozzák és jelképesen megáldotta a szeretetet jelképező hatalmas kenyeret, melyből mindenkinek jutott egy-egy szelet. A szertartáson koncelebrált Rajna József kanonok, a Caritas Catolica igazgatója, Roos Márton nyugalmazott püspök, Kóhr Balázs atya, az idősotthon lelki vezetője, valamint Vakon Zsolt püspöki titkár.

A szentmise végén a megyéspüspök egy-egy szál virággal köszöntötte az Erzsébeteket. Felemelő momentum volt ez volt ez a névnapjukat ünneplő bentlakók és gondozónők számára egyaránt.

Az ünnepség-sorozat egyébként november 15-én, pénteken vette kezdetét, amikor is Kruzslitz Imre, tasnádi plébános – „Az élet nem igazságos, de Isten mindig hűséges” címmel tartott előadást, melynek keretében saját, személyes tapasztalatait is megosztotta a bentlakókkal, és mesélt afrikai missziós útjáról. Szombaton Bodor Zoltán hegyközteleki plébános tartott interaktív lelkigyakorlatot a lakóknak, melynek központi témája az volt, hogy Isten ereje nagyobb, mint az egyéni gyengeség.

Vasárnap a Continuo régizene együttes és Kocsis Gyula színművész közös előadását hallgathatták meg az otthon lakói. A verses zenés műsor irodalmi részletekkel és korabeli muzsikával idézte meg az Árpádházi szent alakját. Hétfőn pedig Vas Csaba, Szent Katalin-telepi plébános tartott lelki gyakorlatot „Isten szeret minket; nem szabad félnünk szeretni őt” címmel.

Szombati-Gille Tamás