Első adventi gyertya meggyújtása Székelyhídon

Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a székelyhídi plébánia közösségi házában szombaton, 2019. november 30-án, 18.00 órakor. Több mint 30 hívő jött el a hideg, fagyos estén megtartott szertartásra.

Az adventi időszak az előkészület, várakozás, reménység ideje. Az advent igazi szakrális ízét, meghitt hangulatát a hajnali mise vagy angyali mise, liturgikus szóval roráté adja meg, amely még a középkori hazai liturgia maradványa. A hívek a hajnali sötétben várják a napfényt, a Messiást, mint hajdan a próféták.

Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk. Annál is inkább, mivel Isten valóban megtestesült közöttünk, vállalva a lét minden egyéb súlyát és megosztottságát. És mégis, túl idő és tér vastörvényén, melynek – megszületvén Betlehemben – maga a teremtő Isten is készséggel és véghetetlen önátadással vetette alá magát. Ádvent idején mi arra várakozunk, és az után vágyhatunk, akit több mint kétezer esztendeje – jól-rosszul – a kezünk között tartunk. Azzal, hogy Isten beleszületett az időbe, módunkban áll kiemelkedni az időből.

Székelyhídon adventi gondolatokkal, énekekkel, felolvasással, filmvetitésel hangolódtak az egybegyűltek az Úr várásra. Az est házigazdája Kuglis Gábor plébános volt. A plébánia alkalmazottai és önkéntesei, közöttük Péter Tibor kántor és Meleg Beáta hitoktató fogadták szeretettel az érkezőket.

A Székelyhídi plébános ismertette az est programját, adventi ünnepi gondolatait osztotta meg, majd közös éneklés következett. Az első advent gyertya is lángra lobbant, Hasznosi Katalin tizenkét éves hittanos gyújtotta meg. Ahogyan a gyermek szemei ragyogtak a boldogságtól, úgy ragyogta be a gyertya fénye a közösségi termet. Péter Tibor kántor zenei kísérete tette még ünnepélysebbé az estét. Böjte Csaba testvér ünnepi gondolatait is felolvasták. Az imádságos-liturgikus rész után Kuglis Gábor plébános egy utazási filmmel és beszámolóval ajándékozta meg az egybegyűlt híveket. Vidám hangulatú kisfilmet vetített a plébános 2014-ben a Dél Amerikában, pontosabban Peruban tett látogatásáról. A látogatás alatt készült képek megtekintése által, a székelyhídiak járhattak Lima fővárosban, Machu Pichuban, az Andok hegyláncai között.

Az együttlét második, kötetlenebb részében süteményekkel, meleg teával és forralt borral kínálták meg a vendégeket.

Közel három órás örömteli együttlétben volt részük idősebbeknek és fiataloknak is. Lelkileg feltöltődve, szívében Isten szerető gondoskodásával térhetett haza mindenki.

Tatai István