Ünnepeltek a nagyváradi ferencesek

Fogadalmat tett Edit testvér és az új befogadott Krisztina testvér, aki megkezdte a képzést. A Barátok templomban hétfőn, 2019. december 2-án bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka P. Timár Asztrik OFM, kaplonyi házfőnök volt.

A betiltás évei után a Ferences Világi Rend 1991-ben alakult újra Nagyváradon, Németh László atya vezetésével, és az akkori püspök, Tempfli József támogatásával. Sokan már akkor idősek voltak a tagok közül. Az első évek csodálatosan teltek: Mikuláskor az állomáson vendégelték meg a szegényeket, virágzott a kórházpasztoráció, lelki napokat szerveztek. Azóta sajnos sokan eltávoztak az égi hazába vagy külföldre, hála Istennek azonban, most ismét vannak fiatalok. Kezd újjáéledni tehát a közösség, és hát azt is ünnepelhették hétfő délután a ferencesek, hogy egy megható és elgondolkodtató ceremónia keretében fogadalmat tett Edit testvér, valamint az új befogadott Krisztina testvér, aki megkezdte a képzést.

A várad-olaszi Barátok templomában bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka P. Timár Asztrik OFM, kaplonyi házfőnök volt, aki számára nem ismeretlen a környék, hiszen még amikor katona volt Belényes környékén, 1985-ben a Barátok temploma melletti katonakórházban műtötték meg. Kispapként pedig a partiumi megyeszékhelyen is kirándult. Később aztán másfél évig a Mária Rádiót vezette műsorigazgatóként, és ebbéli minőségében elég gyakran megfordult Nagyváradon. Ugyanakkor természetesen a Székesegyházban is tartott már szentmisét. Ezúttal arról elmélkedett, hogyan tudjuk az életünket összhangba hozni az evangéliummal, túllépni a holtpontokon. Úgy fogalmazott: egy közösségen belül is megkaphatjuk a kegyelmet, amikor például megtapasztaljuk azt, hogy mennyire szükségünk van egymásra egy olyan világban, amely bölcsebbnek gondolja magát Istennél.

A szentmise a meghalt ferencesekért volt felajánlva, értük égtek a mecsések. Jelen volt Giosanu Leonard káplán, a rend lelki vezetője és Bărbuț Péter Szent József-telepi plébános is. Zenei szolgálatot végzett Kiss Géza kántor, illetve fiatalok is közreműködtek, Czumbil Zsuzsanna tanárnő vezetésével.

Forrás: erdon.ro