Kétharmadánál tartanak a püspöki palota felújítási munkálatai

Három projektnek a párhuzamos megvalósításával foglalkozik a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség: felújítják a püspöki palotát, rendezik a kertjét és renoválják az egykori papi szeminárium épületét. Arról, hogy jelenleg hol tartanak ezek a munkálatok, csütörtökön, 2019. deceber 12-én  tájékoztatta a sajtót Böcskei László megyés püspök. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, vagyis 2017. december 15-én kezdődtek el a püspöki palota renoválási munkálatai – ez volt az apropója a csütörtöki sajtótájékoztatónak.

Fotó: maszol.ro

Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: a munkatelep megnyitása óta eltelt időszakban nem volt holtidő, hanem folyamatosan és intenzíven dolgoztak annak érdekében, hogy megfeleljenek az eredeti cékitűzéseknek, és megbirkózzanak az időközben felmerült kihívásokkal. Hála Istennek az időjárás is kedvezően alakult – tette hozzá. Négy-öt fős csapatokban folyik a munka, és összesen körülbelül százan dolgoznak. Kilencvenkilenc százalékban befejeződött a püspöki palota külső falainak és a főhomlokzatának a felújítása, csupán az utólagos retusálások, a különlegesebb részleteknek a kiemelése van még hátra. A külső, LED-es megvilágítási hálózat biztonságos, környezetkimélő és energiatakarékos, ráadásul stílusos is, hiszen kiemeli a találkozási pontként szolgáló rezidencia fontosabb elemeit, illetve a környezetét.

A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy megtörtént a bejárati főkapu eredeti rézbetűs feliratának a rekonstrukciója. Erről amúgy nem tudtak, csak a munkálatok közben derült ki, hogy volt ott valami, és amikor alaposabban megnézték a régi fényképeket, jöttek rá, hogy miről is van szó. A latin nyelvű szöveg báró Patachich Ádám püspöknek, az impozáns épület ötletgazdájának állít emléket, valamint az 1776-os évszám is látható. Ugyanakkor újramodellezik Patachich Ádám püspök címerét (az eredeti elpusztult), és valamikor jövő év februárban vagy márciusban beépítik a rizalit timpanonjába.

Ezzel párhuzamosan az épületen belül a hatékony és szakszerű kihasználáshoz szükséges struktúrák kialakítása is folyik annak érdekében, hogy a termekben sokszínű programokat tudjanak majd szervezni, kulturális, képzési, pasztorális és közösségépítő jellegű tevékenységeket, kiállásokat, konferenciákat. A püspöki lak felújítását a magyar kormány támogatja a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a hatmillió euró értékű befektetés kivitelezési határideje 2020 decembere.

Egy másik projekt, vagyis a püspöki palota kertjének a rendbetétele határ menti európai uniós együttműködési program keretében valósul meg, partnerségben a Szent István Egyetemhez tartozó Szarvasi Arborétummal. Költségvetése 773 ezer euró, a céldátum ebben az esetben 2020 júniusa. Úgy képzelik el, hogy a palota „előcsarnoka” lesz, magánterület jellegű, 6.30 és 22 óra között látogatásra nyitott, környezetvédelmi övezet. A kert használatának szabályzata tájékoztató táblákon látható, és a mostani állapot további gondozásra, gazdagításra szorul, a természet ritmusát követve.

A stadion melletti, egykori papi szemináriumi épületnek a renoválása szintén magyarországi, BGA-s támogatással valósul meg. A finanszírozás értéke megközelíti a 800 ezer eurót, és ezen ingatlan zarándokházként fog működni.

A kert rendbetételéről is szó esett a sajtótájékoztatón. Kleszken Tímea tájépítész arról számolt be, hogy a kert több mint 150 éves tölgyfáját egy, a legújabb technológia alapján működő Fakopp 3D akusztikus favizsgáló készülékkel vették szemügyre.

A püspöki palota felújítási munkálatairól Matuz Zsolt projektmenedzser és Emődi Tamás műépítész beszéltek. Többek közt elhangzott, hogy eddig megtörtént az épület tartószerkezeti elemeinek megerősítése; új fémtartók beépítése egyes tartófalak és födémek megerősítésére; új szemöldökgerendák és áthidalók beépítése nyílásoknál, teherkiváltó ívek kiegészítése; ajtónyílások befalazása és újak megnyitása egyrészt az eredeti állapotok visszaállítására, másrészt az új funkciók és fluxusok biztosítására; több helyiség esetében válaszfalak beépítése és burkolása az új funkcionális követelményekhez; az 1960-as évekbeli álmennyezetek elbontása és új mennyezetek kialakítása elsősorban a második emeleten; a barokk-kori fedélszék és szaruállások, valamint a hosszirányú merevítő rendszerek meggyengült elemeinek megerősítése, folytonosságának visszaállítása, faelemcserék, pótlások, a barokk rendszer elemeinek visszaállítása, kötések cseréje, javítása.

A teljes héjazat cseréje új, hódfarkú cseréppel; az épületbádogozás, valamint az esővízelvezetés (eresz- és függőcsatornák) korábbi elemeinek teljes cseréje cinklemez elemekre, a tető bádogdíszeinek cseréje, javítása; az új vápaelemek, párkányok bádogosmunkái; a kémények javítása; az alagsorban a közműelemek leszerelése, a nedves és sóterhelt falak tisztítása, a repedések kijavítása; két boltozatszakasz elbontása a liftakna kialakítása céljából; kőlapos és parkettpadlók részleges elbontása; a földszinti barokk ablakrácsok tisztítása, restaurálása; a homlokzatok összes külső ablakának cseréje a történeti állapotra jellemző tölgyfaablakokra; barokk és 19. századi ajtószárnyak javítása, restaurálása, megerősítése; mélyfúrások elvégzése és pomparendszer kialakítása a hőcserélős fűtés/hűtés rendszer számára; a külső elektromossági hálózat kialakítása; a tűzoltási rendszer külső elemeinek elkészítése. Az épület teljes homlokzatainak restaurálása: részleges vakolatcserék, festés, a homlokzati díszítőelemek  javítása; festett falfelületek kutatása, feltárása, tisztítása, tömítések elvégzése, a retusok, kiegészítések elkezdése két teremben; barokk típusú táblás parkett elemek legyártása; a földszint összes kő nyíláskeretének, a rizalit ablakkereteinek, könyöklőpárkányainak restaurálása, balusztereinek, urnáinak restaurálása; a második emelet könnyűáram és világítási hálózatának kialakítása.

Az Interreg RO-HU határon átívelő program által támogatott beruházás fő célja a püspöki palota kertjében, védett természeti övezetben található növényállomány megőrzése, ápolása és fejlesztése, a park idegenforgalmi vonzerejének növelése. A terek átalakítása a történeti helyzethez és a barokk kerteket meghatározó formajellemhez igazodik. A térrendezés során a püspöki palota főtengelye szabaddá vált (az államosítás után kialakított zöld sziget növényei át lettek ültetve), megszűntek a szobrokat elválasztó sövénykerítések, a sétányok és a zöld felületek a barokk kertek formáit követik. A beruházás során a több mint öthektáros park zöldövezetének területe változatlan marad, tágasabb terek és keskenyebb sétányok egyenlítik ki egymást.

A beruházás során elbontották a régi, aszfaltból és betonból készült járdákat és szegélyeket, a tereket természetes kockakővel, a sétányokat rétegelt zúzott kővel borították. Folyamatban van a bibliai kert kialakítása, amely a jelenlegi növényállományt gyarapítva a kert egyik fő látványosságának ígérkezik. A terv szerint az 5,20 hektáros park zöldövezetének mennyisége változatlan maradt, így a bejárati zöldövezet megszüntetésével egy időben a sétányokat keskenyebbé változtatták. Az itt található növények át lettek ültetve, így a rózsák az épület háta mögötti kertrészbe, míg a tuják a Téglavető (Dacia) úti sétány kerítése mellé kerültek. Ily módon sikerült a barokk építészetre jellemző főtengely szabaddá tétele, és a kertbe való belépéskor megpillantani a palota főhomlokzatát teljes pompájában.

Eltávolították a régi padokat és szemetes kosarakat, a következő időszakban majd újakat szerelnek fel, amelyek a kert stílusához illenek. A kertbe tilos belépni kerékpárral, görkorcsolyával és kutyával, illetve szeszes italok fogyasztása sem lehetséges.

Forrás: Bihari Napló, 2019. december 13-i szám