Jersey-i diáklányok segítették a nagyváradi egyházmegye rászorulóit

A jótékonyság nem ismer határokat. Egy-egy önzetlen emberi törekvés képes tengereken és országokon átívelve megváltoztatni olyan emberek sorsát, akik segítségre szorulnak, s akikről a helyi közösségek gyakran megfeledkeznek. Ennek szép példája valósult meg múlt héten, amikor is a Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében ismét ellátogatott Nagyváradra az Egyesült Királyságbeli Beaulieu Convent School önkéntescsapata, hogy különböző aktivitásokkal segítse az egyházmegye rászorulóit.

A nagyváradi Caritas Catolica évek óta együttműködést folytat a katolikus lányiskolával Jersey szigetéről. A partnerség keretében az angol diákok minden évben jótékony célú gyűjtést szerveznek az iskolában a Caritas ellátottjainak megsegítésére, emellett évente egyszer, a karácsony előtti időszakban, el is látogatnak a nagyváradi egyházmegyébe, adományokat osztanak a rászorulóknak és különböző jótékony célú aktivitásokon vesznek részt.

Idén sem volt ez másként: 13 angol diáklány és 3 tanár Sharon Rodrigues vezető pedagógus irányítása alatt 2019 december 11–14 között négy napon át önkénteskedtek a Caritas Catolica segélyprogramjaiban.

„Egy hálás kézfogás többet mond minden szónál”

A fiatalok két ízben is ételt osztottak a szegényeknek az utcán. Szerdán gulyásleves, szombaton paprikás csirke makarónival volt a menün. A két akció során összesen 200 adag meleg ételt osztottak szét a nagyállomással szemben és a Szakszervezetek Művelődési Háza melletti parkolóban.

De az önkéntesek nem csak a kiosztásban vettek részt, hanem saját kezűleg is készítették el az ételeket a Caritas Kanonok-sori konyháján, Szigeti Berkeczi Hajnal főszakács irányítása alatt. Már a korareggeli óráktól kezdve serénykedtek a konyhában – krumplit és répát hámoztak, hagymát és húst kockáztak hosszú órákon át, hogy a meleg étellel mosolyt csaljanak mindazok arcára, akik fáztak és éhesek voltak. A főzéshez szükséges alapanyagok megvásárlását a Caritas Catolica holland partner-szervezete, a Stichting Oost-Europa Boskoop támogatta, amiért a szervezők a megsegítettek nevében is köszönetüket fejezték ki.

„Különösen megható volt számomra az a momentum, amikor meleg ételt osztottunk a hidegben a szegény embereknek. Szívmelengető érzés volt megtapasztalni, hogy mennyire boldogok voltak az emberek egy ilyen apró, emberi gesztustól. Nem számítottak itt a nyelvi korlátok: egy ölelés melege, egy arckifejezés, egy hálás kézszorítás, többet mondott minden szónál. Szívesen részt vennék még ilyesmiben” – nyilatkozta Cliona, az angol diáklányok egyike.

Csoportos foglalkozások

Ittlétük során az angol önkéntesek több közös foglalkozáson is reszt vettek az Élet Autizmussal Egyesület tagjaival. Magasfokú empátiáról téve tanúbizonyságot, szeretettel és türelemmel foglalkoztak az autista fiatalokkal, akik Bacsadi Gabriella egyesületvezető szárnyai alatt fejlesztik egyéni adottságaikat nap mint nap, és igyekeznek aktív tagjaivá válni a társadalomnak. Az egyesület kiváló munkáját fémjelzi, hogy több fiatalt is sikerült olyan szintre fejleszteni, hogy képesek legyenek munkát vállalni és immár több éve alkalmazásban állnak.

A Jersey-i csapat ugyanakkor meglátogatta a Caritas Catolica által működtetett diákszállót is, melynek sporttermét épp az angol iskola gyűjtése által sikerült tatami matracokkal felszerelni, még az év elején. Az angol önkéntesek elbeszélgettek a helyi diákokkal arról, hogyan élik meg az iskolai életet, milyen álmaik vannak, milyen gondokkal szembesülnek, emellett el is énekelték egymásnak kedvenc karácsonyi dalaikat, majd a szavak síkjáról a tettek mezejére léptek és egy játékos cselgáncs edzéssel tetőzték be az együttlétet Váradi Sándor pedagógus irányítása alatt.

„Mostantól jobban értékelem amim van”

Az angol önkéntesek időt szántak arra is, hogy meglátogassák a Caritas otthoni beteggondozói programjában ápolt idős, többnyire krónikus betegségben szenvedő embereket, valamint több, a Caritas Catolica által működtetett idősotthont is, úgy Nagyváradon, mint Margittán és apró ajándékaikkal, odafigyelésükkel, valamint autenikus angol karácsonyi dalaikkal fényt vittek az ellátottak napjába.

„Annyira érezhető volt hogy örülnek nekünk a margittai idősotthonban élő emberek. Pedig csak énekeltünk és egy picit elbeszélgettünk velük, de ez őket annyira meghatotta és látható volt hogy már ettől is felvillanyozódott az egész napjuk” – mondta az aktivitást követően a 17 éves Rachel.

„Az otthoni beteggondozás ellátottjainak személyes történetei mélyen megérintettek és velem maradnak egész életemben. Ez után a tapasztalat után még jobban értékelem mindazt, amim van az életben” – tette hozzá a 18 éves Sophie.

A program keretében a Jersey-i fiatalok ugyanakkor meglátogatták a Szentjobbi és az Élesdi gyermekotthonokat és játékos foglalkozást tartottak a gyermekeknek, melyből nem hiányzott az éneklés, karácsonyi díszek készítése és az arcfestés sem, amit hatalmas kacajokkal és túláradó szeretettel háláltak meg a kicsik.

Életre szóló emlékek

A Jersey-i diáklányok több ízben is segélycsomagokat osztottak sokgyermekes családoknak és rászorulóknak a Nagyvárad környéki nyomortelepeken, valamint Horváth Béla polgármester vezetésével Szalacson. A főként tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat a németországi Caritasverband Passau segélyszervezet anyagi támogatásával tudta megvásárolni a katolikus karitász.

„Szalacs polgármestere nagyon kedves volt velünk és a felubeliek hozzá hasonlóan kedves, jókedélyű embereknek bizonyultak, akik még egy olyan apró ajándékért is nagyon hálásak tudtak lenni mint egy csomag élelmiszer és egy kézzel kötött takaró. Őszinte hálájuk nagyon meghatott engem. Tudom, hogy sohasem felejtem el ezeket az embereket – ahogy arra is mindig emlékezni fogok, hogy milyen szerencsések vagyunk mi Jersey-ben, miután megtapasztaltam, hogy milyen szegényégben élnek ezek a kedves emberek” – nyilatkozta a 17 éves Catherine, a Beaulieu leányiskola diákja.

Az utolsó napon a diákcsoport felkerekedett és meleg, téli holmikat – kötött sapkákat, sálakat, kesztyűket és takarókat – helyezett ki a nagyváradi liget fáira, az következő felirattal: „Sok szeretettel bárkinek, akinek szüksége van rá”. Immár négy éve szervez ilyen jellegű akciókat a katolikus karitász olyan parkokban, ahol gyakrabban fordulnak meg rászorulók és a téli holmit mindig boldogan és hamar elkapkodják.

A diákok négynapnyi kemény munka után, lelkileg feltöltődve és sok élménnyel gazdagodva tértek vissza szülőhazájukba, de megígérték, hogy egy csoporttal jövőre is ellátogatnak Romániába.

Szombati-Gille Tamás