Csillagot követve Váradtól Mikoláig

A Váradi Csillagok 2019. december 18-án a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum lelki napján hirdették újból Jézus születésének örömhírét, melynek keretén belül háromszor is bemutatták a népi betlehemest, – külön a 0-IV., az V-VIII., és a IX-XII. osztályosoknak -, hogy még közelebb hozzák diáktársaikhoz is Karácsony szent titkát. Közös énekléssel fejeződött be mindegyik előadás.

Ezt követően Böcskei László megyés püspököt is meglátogatták a csillagénekesek, akihez az egész egyházmegye területéről érkeztek a betlehemzők, közülük többen is a SzékelyKapuk-ZöldKapuk résztvevői. A főpásztor külön kiemelte a betehemezés fontosságát, és azt, hogy ez a legszebb, a legtöbb, amit Karácsony előtt adhatnak a diákok a környezetük számára.

A Váradi Csillagok számára 2019. december 19-én a mikolai betlehemes vetélkedő volt az idei utolsó állomás, ahová Bihar, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyéből érkezett a 14 csillagénekes csapat, hogy még szebbé tegyék Karácsony ünnepét. A szívvel- lélekkel bemutatott népi betlehemeseket igazán értékessé tették a különböző tájegységek karácsonyi énekei, a népviseletek, a tánc, a különböző hangszerek, a gyermekek mosolya, amelyen keresztül az embert végtelenül szerető Isten jósága ragyogta be a mikolai kúlturotthont. Kállai Karolina, Sebesi Ibolya hitoktatók és kollégáik vendégszeretetének köszönhetően mindenki otthon érezhette magát a találkozón, ahol jelen volt Varga-Berta József is, az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány elnöke, a SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok fő koordinátora.


A Váradi Csillagok is hálatelt szívvel tértek haza a találkozóról, ahol I. díjban részesültek. Ajándék volt a betlehemes találkozó minden résztvevő számára, ahol együtt ünnepelhették a kis Jézus születését és egymást gazdagíthatták ebben az értékteremtő, értékmentő küldetésben. Isten áldása kísérjen minden betlehemezőt!

Benedek Ramóna