Fellobbant a negyedik gyertyaláng

A nagyváradi székesegyház előtti téren elhelyezett óriáskoszorún szombaton, 2019. december 21-én fellobbant a negyedik gyertyaláng is. Közreműködtek Az Élet Kenyere Közösség tagjai és lámpásokat tartó gyermekek.

Arra utalva, hogy a szemerkélő eső miatt a gyertyalángok többször is kialudtak, elmélkedésében Vakon Zsolt püspöki titkár megjegyezte: van úgy, hogy néha kialszik a fény az adventi koszorún, de ez egy meghívás mindannyiunk számára, hogy ez a fény, mely vezette annak idején a napkeleti bölcseket, költözzék a mi szívünkbe, és ezzel járjunk-keljünk. „Velünk az Isten” – ennél bátorítóbb, vigasztalóbb szavak talán nem is léteznek. Mennyei Atyánk úgy küldte el hozzánk Jézust, mint a király az ő fiát. Elküldte szeretettel, szelídséggel, emberként az emberek közé, mert nem legyőzni akar bennünket, hanem meggyőzni, nem büntetni és ítélkezni akar, hanem szeretni és hívni.

A második gondolat, amiről karácsony beszél, hogy Isten a mi közösségünkre és közelségünkre vágyakozik, miközben osztogatja az ő szeretetét. A harmadik dolog pedig, amit Vakon Zsolt a jelenlevők szívébe szeretett volna „vésni” azon az estén, az az volt, hogy a Jóisten mindannyiunkat arra hív, hogy világítsunk, világosság legyünk a körülöttünk számára.

Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a mögöttünk álló pár hét alatt törekedtünk, s talán el is értük azt, hogy növekedett bennünk a hit, a szeretet, a remény, a fény. Így közelítünk karácsony ünnepéhez, hogy leborulva imádjuk a megtestesült Igét. Azt kívánhatjuk magunknak, hogy legyen egy lelki szélcsend az életünkben, ne zavarjon meg a világ szele, ami sokszor csak külsőség és látszat. „Tudjuk elvinni a fényt másoknak, erre rengeteg lehetőség van, ezért próbáljuk ezt megtenni környezetünkben” – tanácsolta a főpásztor.

A távozásnál meleg teát osztottak a Caritas Catolica munkatársai és zsíros kenyeret a nagycsaládosok, illetve mézeskalács szíveket ajándékoztak a siteri Mosolykommandó tagjai.

Forrás: erdon.ro

KÉPEK