Pedagógiai képzést tartottak Nagyváradon

Hatodik alkalommal szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja (második alkalommal közösen a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központjával) 2020. január 10-11. között, A nevelés az Élet szolgálata című pedagógiai képzést.

A rendezvénynek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont. A program elején Kovács Zsolt irodaigazgató Böcskei László megyés püspök üdvözletét adta át a résztvevőknek, aki nagyon fontosnak tartja a pedagógusok továbbképzését, ezzel is biztosítva számukra a szellemi-lelki feltöltődést, hogy még hatékonyabban tudják végezni a rájuk bízott gyermekek nevelését.

Demeter Emőke a Partiumi Módszertani Oktatási Központ vezetője örömét fejezte ki, hogy évről-évre egyre több pedagógus vesz részt ezen a képzésen.

Öt megyéből (Bihar, Fehér, Máramaros, Szatmár, Temes) 140 pedagógus érkezett Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató előadásaira, akik nagy érdeklődéssel követték a témák bemutatását: „A stílus maga az ember” – A tanulás, a megismerés egyéni útjai; Amikor a felejtésnek tanulunk; „Férfinak és nőnek teremtette…”; „Egymás kedvéért születtünk”; Stresszkezelés férfi-női módra?; Gépek vagyunk, vagy élőlények?; A legnagyobb veszély: az Egész széttöredezése – tanulásban, hitünkben, életünkben.

A résztvevők választ kaptak arra, hogy mit mond a Kinyilatkoztatás, a tudomány, és a szentek arról, hogy hogyan lehetséges valóban erős, Istennel szövetségben élő, lékekkel és jókedvűen szolgáló embert nevelni a ránk bízott gyermekekből, önmagunkból. Pécsi Rita előadássorozatát Kentenich József – a Schönstatt mozgalom alapító atyjának – pedagógiai rendszerére építette. A következő ilyen jellegű programot 2021. januárjában fogják tartani.

Benedek Ramóna