Szegedi képzésen vettek részt nagyváradi egyháztanácsosok

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja közösen szervezte meg 2020. február 6-8. között Szegeden azt a plébániai élet fellendítését megcélozó tréninget, amelyen tizenhat személy, egyháztanácsosok és az egyházban más szerepet betöltők vettek részt a nagyváradi egyházmegyéből.

A „Fiatalokkal a keresztény Európáért” transznacionális együttműködésben öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Románia, Szerbia és Magyarország – különböző intézményei vesznek részt, amelynek egyik fontos célja a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésének, és egyben a keresztény értékrendben való megerősödésüknek a segítése. Ennek érdekében fontos az egyházban szerepet vállaló hívek számára olyan alkalmakat teremteni, ahol megerősödhetnek hivatásukban, hogy a rájuk bízottakat el tudják kísérni az élet értelmének felismerése felé vezető úton. Vargáné Bögi Veronika a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodájának vezetője és tréner munkatársai vezették a foglalkozásokat.

A feldolgozott témák között szerepeltek a következők: helyem a közösségben, befogadó-e az én közösségem, konfliktusok és ezek kezelése az egyházi közösségekben, a közösség legégetőbb problémái és megoldási lehetőségek, valamint közösségépítés a gyakorlatban (látogatás és beszélgetés a gyálai római katolikus közösséggel).

A képzési programok mellett a résztvevők szentmisén imádkoztak, illetve idegenvezetéses látogatást tettek a ferences kolostorban és annak templomában, valamint a fogadalmi dómban.

Csorba Sándor