Svájcban mutatják be a nagyváradi püspöki palota kertjének felújítási tervét

Thalmeiner Tünde kertészmérnök Zürichben tart előadást 2020. március 10-én, 19.00 órakor Történeti kertek rekonstrukciója, az épített műemlék örökségünk védelme: a nagyváradi barokk püspöki palota kertjének felújítása 2019-2020 címmel. A nyilvános előadást a Svájci Magyar Építészek és Mérnökök Egyesülete (www.mmese.ch) szervezi.

Mária Terézia uralkodása alatt, 1776-ban a Magyar Királyság egyik legszebb városában Nagyváradon, a római katolikus püspökség egy barokk palotát építtetett, mely jelenleg Délkelet Európa legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemléke.

A palotakertről előkerült fotók szerint a kert 1910-ben egy gondozott, szépen kialakított klasszicista késő barokk, illetve angol stílusú kert volt, egy csodálatos díszkert. A történelem viharai végigsöpörtek az épületen és az őt körülvevő 5,5 ha-os kerten. A római katolikus egyház 2004-ben peres úton visszakapta az impozáns épületkomplexumot és 2018-ban elkezdődött a kert felújítása is.

A vadgesztenyefákat, melyeket 1910-es fotókon fedeztek fel, ma is megcsodálhatják a látogatók a palota belső udvarában. Minden évben bőségesen virágoznak, a tavasz érkezését jelezve az 1930-ból származó fotókon felismert liliomfák (magnóliák). A kert legidősebb tölgyfáját, mely körülbelül 150 éves, több irányból ki kellett támasztani, hogy tovább csodálható legyen, de ne okozzon veszélyforrást. Tisztelet a fáknak melyek megélték a történelmet, tisztelet a csodálatos kertnek mely egykor tündökölt és tisztelet a mai kornak, amikor minden zöldfelületet meg kell óvjunk, hogy élhető lehessen a környezetünk. Ezek a gondolatok vezérelték a felújítási koncepciótkidolgozó csapatot.

Fotó: Benyovszki Tünde

Az előadás során, amelynek helyszíne ETHZ Alumni (GEP) Pavillon, Leonhardstrasse 34. 8092 Zürich, Thalmeiner Tünde ismerteti a történeti kertek típusait, korszakait és a felújításukkal kapcsolatos általános tudnivalókat. Zürichben is kiváló mintáit lehet megcsodálni meg a történeti kerteknek. Példákat mutat be, melyek által az érdeklődők kulturális kerti sétákat tehetnek a városban.

Thalmeiner Tünde Ildikó Kolozsváron végezte a kertészmérnöki egyetemet, Budapesten a Vilányi úti Kertészeti és Tájépítészeti egyetem dísznövénytermesztési és dendrológiai karán szakosodott dísznövény és dendrológiára, Párizsban pedig manageri diplomát szerzett.  Több szakmai gyakorlaton vett részt Franciaországban, Lengyelországban.  A Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti botanikus kertjének volt a kommunikációs és marketing felelőse 2014-2017 között és gyerek kertész iskolát alapított a budapesti füvészkertben. Kertészeti könyvet fordított franciáról magyar nyelvre, gyerekeknek írt kertészeti könyvét pedig a Kossuth kiadó adta ki 2017-ben. 1994 óta publikál szakmai folyóiratokban és számos konferencián tartott előadásokat dendrológia, fenntarthatóság, történeti kertek, gyerekek kertészeti oktatása témakörökben. Európa legnevesebb kertjeiről közölt cikkei a magyarországi Kertbarát Magazinban jelennek meg. 2017 óta él Zürichben ahol ismeretterjesztő kerttörténeti és növényismereti sétákat tart a zürichi magyar közösségnek. A zürichi botanikus kert munkatársa volt 2017-2109 között, az UZH botanikai kutatóintézetében 2019-ben tartott előadást a vácrátóti nemzeti botanikus kertről. Thalmeiner Tünde 2018 óta vesz részt szakértőként a nagyváradi püspöki palota kertjének felújításában.