Hihetetlen megnyugvást ad, ha az ember segíthet valakin

Nem csak fiatalon érdemes önkénteskedni. Legyen szó kétkezi munkáról vagy szellemi tevékenységről, ha valaki szívvel-lélekkel áll a feladathoz, és megfelelő alázattal, bizony képes lesz olyan értéket teremteni, ami áldássá válhat mások életében, függetlenül attól, hogy hány éves, vagy milyen az élethelyzete. Ennek illusztris példája a nagyváradi Caritas Catolica önkéntese, Kimpan Katalin is, akit a Szent Erzsébet Idősotthonban végzett áldásos munkájáért 2020. március 3-án kitüntettek az önkormányzat szociális igazgatósága (DASO) által szervezett Önkéntes Gála keretében, melyet a Ramada szállodában tartottak.

A legidősebb díjazott

Kati néni 83 életévét meghazudtoló frissességgel és szorgalommal jár be a szépkorúak otthonába nap mint nap, hogy az ottani közösség szolgálatába állítsa azt a tehetségét, amivel a Jóisten megáldotta: a varrást. Hetente 10-12 órát önkénteskedik a Szent Erzsébet központban – megfoltozza az elszakadt ágyneműket, gombokat varr fel, cipzárakat cserél – keze alatt megújulnak a régi kedves ruhadarabok, amelyekhez ragaszkodnak a bentlakó szépkorúak. Emellett rendszeresen önkénteskedik olyan eseményeken, ahol az idősotthon képviselteti magát – például a hagyományos jótékonysági adventi vásáron is, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervez minden évben – az eladásra szánt varrottas termékek nagy részét az ő irányítása alatt készítik az otthon lakói.

De Kati néni nem csak varrótudását viszi magával az otthonba, hanem jókedélyét, fiatalos lendületét, derűlátását is, amellyel kivívta a közösség tiszteletét, hiszen nem csak kétkezi munkájával, hanem jelenlétével is fényt visz a bentlakók életébe. Hozzáállása, szorgalma példaértékű minden önkéntes számára. Külön megtiszteltetés, hogy az önkormányzat gáláján a legidősebb díjazottként vehette át a legaktívabb önkénteseknek járó elismerést kedden.

Az immár hagyományossá vált rendezvényen egyébként több mint 100 meghívott vett részt – beleértve szociális területen dolgozó önkénteseket, civil szervezetek, cégek és közhivatalok képviselőit. A rendezvényen beszédet mondott Arina Moş a nagyváradi önkormányzat Szociális Igazgatóságának (DAS) vezetője, Dumitru Tiplea prefektus, valamint Florin Birta alpolgármester is.

Az ember lelkének fontos az önkéntesség

„Először is a Jóistennek szeretnék köszönetet mondani, amiért megadta nekem, hogy megérjek 83 évet erőben, egészségben. Évekkel ezelőtt egyedül maradtam és át kellett gondolnom, hogy mitévő legyek, milyen útra tereljem az életemet. Amikor bementem a Szent Erzsébet Öregek Otthonába önkénteskedni nagyon megszerettem az ottani közösséget – úgy a bentlakókat, mint a vezetőséget. Éreztem a szívemben, hogy itt van az én helyem, az otthonom, mert úgy éreztem hogy az idősek is, akik ott bent laknak, szeretnek engem. Mivel az én édesanyám varrónő volt, az édesapám meg szabó, jónéhány dolgot eltanultam tőlük és eszembe jutott, hogy ha már úgyis van egy varrógép a Szt. Erzsébet Otthonban, akkor felajánlom, hogy varrogatok a kis öregeknek ruhákat, ágyneműket, megjavítok mindent, ami elszakad. Ez nagyon jól megy nekem, és nagyon boldog vagyok. És amikor hazamegyek – van otthon egy szép Szűzanya szobrom – mindig megköszönöm neki, hogy milyen szép napot adott nekem, és a lelkem meg van nyugodva, mert tudtam embereken segíteni” – nyilatkozta a díjátadót követően Kimpan Katalin.

„Nagyon jól érzem magam a Szt. Erzsébet Otthon közösségében. Tisztelettel és szeretettel beszélünk, bánunk egymással, és úgy érzem igazi barátokra leltem. Szerintem az önkéntesség az ember lelke szempontjából is nagyon fontos, mert olyan hihetetlen megnyugvást ad, ha segíthet az ember valakin” – tette hozzá. Szellemisége szolgáljon például minden önkéntesnek és önkénteskedni vágyónak.

Szombati-Gille Tamás