Védőfelszereléseket kapott a Caritas Catolica

Az RMDSZ közbenjárásával létfontosságú védőfelszereléseket juttatott el a Magyar Állam számos erdélyi segélyszervezethez, kórházhoz, önkormányzathoz – olyan szervezetekhez, amelyek a koronavírus járvány idején a veszélyeztetett csoportok ellátásával foglalkoznak.  Az adományból Bihar megye legnagyobb szociális szolgáltatójaként az egyházmegyei Caritas Catolica is részesült.

Így a katolikus segélyszervezet 300 db. FFP2-es vírusvédő maszkot, 5000 hagyományos sebészi maszkot, 20 db. Plexi-maszkot, 2000 pár védőkesztyűt, 100 védősapkát, 200 cipővédőt, 300 liter bőrfertőtlenítőt, 60 védőruhát és 24 védőszemüveget kapott a Magyar Államtól. Az adományt Szabó Ödön képviselő, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke adta át hivatalosan 2020 április 11-én délelőtt Böcskei László megyéspüspök, egészségügyi szakemberek, valamint a testvéregyházak és érintett önkormányzatok, civil szervezetek képviselőinek jelenlétében, akik szintén részesültek a Magyar Állam adományából.

„Egyfajta isteni gondviselés, hogy amikor péntekre virradóan megszületett a kormányzati döntés arról hogy a bentlakásos intézmények személyzetét is izolálni kell, pontosan megérkezett egy ilyen adomány amely védőfelszerelést biztosít az érintett szervezeteknek, önkormányzatoknak. Ebben a nehéz időszakban is látszik hogy az összefogás civil egyesületeinkkel, egyházainkkal, eredményes tudott lenni” – nyilatkozta az átadón Szabó Ödön.

A Magyar Kormány a konzulátuson keresztül juttatta el a csomagokat és egyéni megbízatással adta tovább szétosztásra.

„Nem egyszerű kihívás előtt állunk, mert ez olyan helyzet amire senki nem volt felészülve, de nagyon fontos, hogy saját erőnkből, de ugyanakkor mások támogatásával is megtegyük azt, ami lehetséges, és próbáljuk megvédeni azokat akik a veszélynek leginkább ki vannak téve – gondolok itt az idősebbekre akiket gondozunk, de azokra is akik elvégzik ezt a munkát: orvosok, szakápolók önkéntesek – nekik is megfelelő védelmet kell biztosítanunk. Nagyon jól jöttek ezek a felszerelések. Ez is megerősítheti a bizalmunkat, hogy igenis le tudjuk ezt győzni” – hangsúlyozta Böcskei László, római katolikus megyéspüspök. „Nagyon nagy segítség ez, mert próbáltunk több helyre is fordulni mert védőeszközre most nagy szükség van – különösképp azért, mert nem csak idősotthonaink vannak, hanem otthoni beteggondozói szolgáltatásunk is, amely közel 270 személyt lát el havonta” – tette hozzá Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója.

„Nagyon hálásak vagyunk hogy gondoltak ránk és segítenek a munkánkban. A védőfelszerelés nagyon fontos számunkra, hiszen országos szinten sok háziorvos és asszisztens megbetegedett – szerencsére nem Bihar megyében” – mondta el Uitz Gyöngyi háziorvos, a Caritas nagyváradi szakorvosi rendelőjének vezetője. „Én is köszönetet szeretnék mondani ezért a nagytételű adományért, amivel a Magyar Kormány az RMDSZ segítségével tulajdonképpen biztosítja a munkánk folytonosságát, ugyanis a kórházakhoz és háziorvosi rendelőkhöz a munkánkat megszakítás nélkül végezzük a vírusveszély idején. Eddig is próbáltuk biztosítani magunknak a védőfelszereléseket – néha még a maszkok is mosásra kerültek, ezért ez a támogatás most nagyon nagy segítséget jelent, főleg azért, mert az igénylések száma az otthoni beteggondozásra egyre nő” – fogalmazott az átadón Tóth Andrea, a Caritas otthoni beteggondozói szolgálatának vezetője.

A Magyar Állam által adományozott védőfelszerelések szétosztása a következő napokban folyamatosan és gyors ütemben zajlik. Mint a szervezők hangsúlyozták – a szándék az, hogy a készletek lehetőleg egy napot se álljanak raktáron, hiszen mos, reális időben van rájuk szükség.

A Caritas Catolica Sajtóirodája