Dublă sărbătoare pascală pentru beneficiarii Caritas Catolica

Vineri, 17 aprilie 2020 a fost o nouă sărbătoare în viața deserviților cantinei sociale Caritas Catolica. După ce săptămâna trecută au beneficiat de pachete de alimente cu ocazia paștelui catolic, săptămâna aceasta angajații asociației i-au așteptat din nou cu o mică atenție de vinerea mare ortodoxă: pachețele de paști suplimentare pe lângă masa caldă pe care o primesc zilnic și în timpul stării de urgență cauzată de pandemia covid-19.

Majoritatea beneficiarilor primesc masa caldă acasă, la domiciliul lor în cadrul serviciului de catering oferit de Caritas Catolica, însă cei câțiva care preiau personal mâncarea de la ghișeul cantinei au avut parte de o surpriză neașteptată de vinerea mare ortodoxă:  au fost întâmpinați chiar la poarta instituției de ps. Böcskei László episcop romano-catolic, care a rostit câteva cuvinte de încurajare, a oferit o binecuvântare și a împărțit personal pachetele de alimente beneficiarilor, care au dat dovadă de bun spirit civic, stând la rând disciplinat în măștile și mănușile oferite de Caritas Catolica și respectând pe cât posibil regulile de distanțare între ei.

De la bun început, a constituit unul dintre principiile de bază ale activității Asociației Caritas Catolica să ofere ajutor celor aflați în nevoie indiferent de apartenența lor religioasă sau etnică. Printre sutele de oameni care beneficiază zilnic de ajutorul oferit de Caritas Catolica se află români și maghiari, catolici, ortodocși și atei, toți loviți de o soartă grea și toți ajutați în spirit creștin, fără diferențiere. De aceea a avut loc dubla sărbătorire a paștelui, care a devenit o tradiție dealungul anilor.

„Mă gândesc la toți cei care se pregătesc să sărbătorească sfintele paști în zilele care urmează. Acesta va fi o sărbătoare specială, pentru că în situația de față este destul de greu să ne întâlnim. Dar măsurile de protecție împotriva virusului nu ne împiedică să ne gândim la Dumnezeu și să primim binecuvântarea lui. Eu vreau să vă transmit această încredere, și vă rog să aveți răbdare dar în același timp și tărie a sufletului să trecem peste această încercare. Mulțumesc Caritasului care are grijă nu doar de dumneavoastră, dar și de mulți alții care beneficiază de sprijinul Caritasului în casele lor. Mulți dintre angajații asociației care lucrează în cămine de bătrâni sunt închiși în clădire pe perioade de 15 zile. Ei nu au voie nici să meargă la familia lor, la soț, soție sau copii. Ei trebuie să îngrijească rezidenții vârstnici sub regim de carantină pentru a le proteja sănătatea. Să ne gândim la ei și să le mulțumim pentru grija lor. Să avem sărbători binecuvântate cu toți” – a spus ps. Böcskei înainte de a proceda la împărțirea pachetelor. Și a mesei calde beneficiarilor cantinei sociale Caritas Catolica.

Au beneficiat de pachete de paști în Oradea un număr total de 77 de persoane. Pachetele au conținut pâine, conserve de supă și ciuperci, fulgi de cereale, salam, brânză topită, batoane de muesli și ouă de paști. O parte a alimentelor donate au fost oferite ca sponsorizări de către firme, persoane fizice și organizații precum Fast Connection SRL, mag. Peter Zidar diacon, Caritasverband Passau, Volkshilfe Vien, Caritas Uden – parteneri consacrați ai asociației Caritas Catolica Oradea.

Biroul de presă Caritas Catolica