Levegőt! – a Szent Lászlós diákok pályázata egy élhetőbb környezetért

A nagyváradi Szent László Római-Katolikus Teológiai Líceumban ezen a héten Iskola másként hét van. Ennek keretében zajlik a Pro Schola Sancti Ladislai egyesülettel közösen megvalósított Levegőt! című pályázat zárása is, melynek célja az volt, hogy a diákok megtanulják felismerni a környezetet károsító tényezőket és a károsodás mértékét megbecsülni, ez ellen lépéseket tenni, hogy eképpen javíthassanak a saját és családjuk jelenlegi és jövőbeli életkörülményein. A pályázati célt sikerült olyan módon megvalósítani, hogy a programjainkat mind a pedagógusok, a diákok de még a szakmai bemutatókban közreműködő szakemberek is nagyon élvezték. A tevékenységeink kapcsán sok-sok vidámságban, örömben és nevetésben volt részünk. Diákjaink tudása és ismerete bővült a pályázat során, környezettudatosabbakká váltak.

Pályázatunk indításaként két napos kirándulást szerveztünk Szovátára. Tóth Trpkovici Timka kémia-biológia szakos tanárnő, szakmai projektfelelős nagy odafigyeléssel és részletességgel mutatta a különböző élőhelyek sajátosságait valamint az emberi tevékenység pozitív, de főleg negatív hatását. Pozitív példaként túráztunk a szovátai sóhegy erdeiben, ahol megtapasztaltuk az oxigéndús, tiszta levegőt, megfigyeltük a tavaszi erdő sajátosságait, felmásztunk a kilátóig. Nagy Enikő tanárnő vezetésével végigjártuk A só öko-tanösvényt a tavak, sóhegyek és vízi élővilág értekeinek megismerése céljából.

Nem tervezett élményben is részünk volt, mikor ottartózkodásunk alatt a diákok medveriadóra figyelmeztető vészjelzést kaptak telefonjaikra a RO-alert -romániai vészhelyzet esetén figyelmeztető rendszeren keresztül, mely a tábor közelében észlelt medvékre figyelmeztetett. Ez rávilágított arra, hogy a környezet egy érzékeny és teljes egység, hisz az ottani medvehelyzet közvetetten befolyásolja a Bihari Hegység medvepopulációjának változását is hosszú távon, mert megértették a gyerekek, hogy miért kényszerültek a hatóságok arra, hogy a székelyföldi erdőkből két medvét a bihari hegyekbe telepítsenek át.

Igen érdekes tanulmányúton voltunk Kolozsvár – Riszeg tető – Torda útvonalon is. Ez az út kitűnő alkalmat kínált arra, hogy előkészítse a biomonitoring tevékenységünket, amihez a Babes-Bolyai tudományegyetem kutatóinak hasznos útmutatásai alapján fogtunk neki. Mivel mi talaj és vízmintákat terveztünk felhasználni a megfigyelési folyamat során, elsőként az egyetem Biológia és Geológia karának földtani intézetébe látogattunk el. Élmény volt már maga a Farkas utcai impozáns épület megtekintése is, hátmég az intézet munkatársának előadása. Különböző talaj- és kőzettípussal ismerkedtünk meg, és azok vegytani összetételével. Meghallgattuk, milyen vegyi anyagok a legszennyezőbbek városi és vidéki környezetben, hogyan elemzik ezeket. A legkülönlegesebb az ásványtani múzeum bejárása volt. Ezután a látogatást a Botanikus kert mellett a Mikó kertben elhelyezkedő Állattani múzeumban fejeztük be, itt beazonosítottuk azokat az állatfajokat, amelyeket más kísérletek során már használtak biomonitoringra.

A X. A közgazdaságtan osztály diákjai ellátogattak a nagyváradi környezetbarát hulladéktároló – Eco Bihor – telepre. Mivel a diákok Kele Tünde szaktanár vezetésével környezet és fogyasztóvédelmet tanulnak, már megvolt az elméleti alapjuk a könyezetvédelem fontosságáról és a megvalósíthatósági lehetőségekről. Az üzemlátogatás során Szilágyi Orsolya szakszerű prezentációjának köszönhetően megismerkedhettek az Eco Bihor sokrétű tevékenységével, melynek elsődleges célja a környezeti elemek, talaj, víz, levegő, védelme. A látogatás során Szilágyi Zsolt környezetvédelmi mérnök vezetésével járhattuk be a a telep hulladéktárolóját, válogatócsarnokát, komposztáló, törmelékkezelő telepét. Arra is lehetőségünk volt, hogy személyesen adjuk át a X.A osztály által egy hónap alatt szelektíven gyűjtött hulladékokat. A diákok rácsodálkoztak arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés milyen nagymértékben változtathatja meg életterünk minőségét.

Íz kiránduláson is részt vehettek a diákok Bődi Zsófia tanárnő és az Érmelléki Gazdák Egyesület tagjainak köszönhetően. Ez alkalommal diákjaink megismerkedhettek három biotermékeket előállító és forgalmazó gazdával. Tica Beatrix, Bartha Anett, Havran Gábor és Pürök Istvánnak köszönhetően nem csak a bioméhészet, biosajtkészítés, almatermesztés és a hidegen sajtolt olajokkal ismerkedhettek meg a diákok, de meg is kóstolhatták a finomabbnál finomabb termékeket és sok hasznos információhoz juthattak a biotermékek előnyeiről is. Köszönjük szépen, hogy az egyesület tagjai iskolánk dísztermébe varázsoltak egy csodás terülj asztalkát és minden kérdésünkre készségesen válaszoltak. Jó érzés volt tapasztalni, hogy milyen gazdag az Érmellék ízvilága.

Ezúton köszönjük meg a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, hogy támogatásával megvalósulhatott ez a gazdag programkavalkád, amelynek köszönhetően a Szent László Gimnázium diákajai nemcsak tudományos téren gazdagodtak és környezettudatosabbak lettek, hanem minden szempontból tágult a látókörük, erősödött a csapatszellem diákjaink körében és a hovatartozás érzése is.

Tóth T. Timka