Szabadtéri hangverseny a püspöki palota kertjében

Közel három hónapnyi kényszerszünet után, 2020. június 5-én, pénteken 19.00 órakor tartott újra koncertet a Nagyváradi Állami Filharmónia.

Amint a nyilvános zenélés bizonyos keretek között „büntetlenül” lehetővé vált, rögtön megragadta az alkalmat a filharmónia, hogy élő muzsikával szolgáljon közönségének a római katolikus püspöki palota előtti szabadtéri zenei esten, a hatályban lévő vírusellenes intézkedéseket betartva. Egyelőre kisebb formátumban, 140 főre korlátozott bérletes közönség előtt a Camerata Michael Haydn 18 tagú vonósegyüttese képviselhette újra a vírusriadó által sokáig csendre kényszerített kultúrát Nagyváradon.

A filharmónia és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség újabb együttműködése, aminek hagyománya nem pusztán az elmúlt évtizedekben a székesegyházban, illetve a püspöki palota dísztermében megtartott nagyszerű, ünnepi hangulatú koncertekre nyúlik vissza, de lélekben rokona az 1760-as években, e püspökség kereteiben életre hívott nagyváradi zenekari játszás megteremtésének kezdeteivel. Ehhez a hagyományhoz csatlakozott most nemcsak névileg a Michael Haydn kamarazenekar.

A filharmónia idén március 11-én koncertezett utoljára, zárt kapuk mögött, közönség nélkül, az akkor hirtelen érvénybe lépett vírus-óvintézkedések miatt egy nappal előrehozva tervezett hangversenyét.

Otthoni, magányos zenehallgatás nyilvánvalóan nem pótolhat egy ilyen jellegű közösségi eseményt, mely nemcsak zeneélvezet, lélekemelés nyújtására hivatott, de egyben az egymást rég nem látott zenebarátok találkozásának fóruma. Ennek a várakozásnak az izgalma vibrált érezhetően a levegőben a barokk palota előtt péntek este, ahol egymással szemben ült a kötelező szeparációs széktávolságot betartó kamarazenekar és közönség. Így, maszkban, mondhatnánk azt is, lélegzetelállító élmény volt. Meleg Vilmos, a filharmónia főigazgatója, illetve Böcskei László püspök tartottak alkalomhoz illő köszöntő beszédeket, két nyelven.

A zenészek hallhatóan nem töltötték gyakorlás nélkül az elmúlt három hónapot, egyenes tartású, minőségi koncertet hallhattunk a Michael Haydn kamarazenekartól, melyet ezúttal is Nagy Kálmán koncertmester vezetett. Mint megtudtuk tőlük, a próbákat is az előírásoknak megfelelően, szabadtéren tartották, a filharmónia udvarán külön erre a célra kialakított helyen és módon.

Az egy órányi terjedelmű koncerten a következő művek hangzottak el: Mozart D-dúr divertimento (K. 136), Bach Air a D-dúr zenekari szvitből (BWV 1068), Händel G-dúr concerto grosso (op. 6, no. 1), Albinoni (Giazotto) Adagio, Pachelbel D-dúr kánon, Bartók Román népi táncok – a hosszas vastapsot pedig Mascagni híres Intermezzójával (Parasztbecsület) hálálta meg a kamarazenekar.

Forrás: erdon.ro  KÉPEK