Ne féljünk tanulni, küzdeni, fejlődni, szorgalmasnak lenni – tanévnyitó szentmise Székelyhídon

Tanévkezdő szentmisét mutatott be a székelyhídi római katolikus plébániatemplomban Böjte Csaba OFM, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szombaton, 2020. szeptember 19-én, 10.00 órakor. Koncelebráltak Kuglis Gábor helyi, valamint Kiss Márton éradonyi plébános. A szentmisében nem csak a gyerekekért, hanem a tanárokért, a szülőkért és a támogatókért is imádkoztak!

Böjte Csaba nagy szeretettel köszöntötte a gálospetri, nagyszalontai, dévai és székelyhídi gyerekeket és nevelőiket, valamint minden résztvevőt. Ezt követően Móricz Annamária egy dévai gyermek 2012-ben írt, Élni akarok című versét olvasta fel:

Nem vagyok én az erdőknek legmagasabb fája,

nem vagyok a mezők legszebb Virága.

S bár az óceán egyetlen egy cseppje sem vagyok,

mégis, mégis e szürke világon élni akarok.

Nem vagyok én a népnek prófétája,

sem a hatalmat éhező Mammon szája.

Hamis zengésű lantot a kezembe nem fogok.

Lehet, nem leszek híres, aranyjövő embere,

De már nem leszek a múltnak árva gyermeke.

S ha a múzsám árnyékába is maradok,

mégis, mégis e szürke világon élni fogok.

Prédikációjában a szerzetes megfogalmazta, hogy a mai gyerekek nyafognak, elégedetlenek azért, mert sok és nehéz a tanulás, el vannak kényelmesedve eben a modern világban, megterhelésnek tartják az iskolát. A papoknak, pedagógusoknak az a dolguk, hogy megmutassák: nem nehéz, hisz Jézusnak se volt könnyű dolga. A gyerekek is vállaljanak többet, hiszen az ilyen az élet: tanulni, folyamatosan fejlődni kell, szorgalmasnak lenni. Néha rosszat is teszünk. Néha hagyni kell, hogy a gyerek küzdjön, csinálja meg ő a házifeladatát, hisz a létért is küzdeni kell. Küzdeni kell a sportban, mint például a boxban vagy akár a futballban. Így az életben, iskolában, tanulásba is.

Minden emberben ott a jó. „Gyerekek, ne féljetek tanulni, küzdeni, hinni és imádkozni! Ne nevessük ki azt, aki feladja, hanem bátorítsuk, hogy legyen kitartó, legyen bátor és küzdjön, hisz Jézus is küzdött az emberiségért, a jóért.” – hangsúlyozta a szónok, majd folytatta: „Hisszük, hogy amit együtt kérünk a mennyei atyától azt Ő meg is adja nekünk. Kérjük Isten áldását, imádkozzunk, hogy egy ragyogó napfényes tanévet élhessünk együtt meg itt az Érmelléken, és az egész Kárpátmedencében.”

Tatai István

VIDEÓ