Advent első vasárnapját ünnepelték Székelyhídon

Böcskei László megyés püspök felhívására, advent első vasárnapján, 2020. november 29-én, az első adventi gyertya meggyújtása alkalmával a járvány elleni küzdelem élvonalában álló személyek csoportjáért imádkoztak Székelyhídon is. Kuglis Gábor plébános beszédében hangsúlyozta: advent az elcsendesedés időszaka, nem a szavak ünnepe. Belső világunk, lelkünk ilyenkor lecsendesedik, megnyugszik, Isten szeretete által áthatva érhetjük el a harmóniát.

Az evangélium Szent Márk könyvéből szólt: „Legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor érkezik az Úr!” „Abban az időben Jézus így tanított: Vigyázzatok és virrasszatok! Nem tudjátok, mikor jön el az idő. Az idegenbe induló ember is, amikor elhagyja házát, szolgáira bízza mindenét, és mindegyiknek kijelöli a maga feladatát; a kapuőrnek megparancsolja, hogy virrasszon. Legyetek hát éberek! Mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, vagy éjfélkor; kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva benneteket, ha váratlanul megérkezik! Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Virrasszatok!” – hangzott el.

„A keresztény embernek fel kell készülnie az Úr érkezésére. Virrasszunk, maradjunk éberek, csendesedjünk el, imádkozzunk, cselekedjünk jót, nehogy kísértésbe essünk. Tegyük félre nehézségeinket, az Úrban bízva megoldódnak problémáink” – hangsúlyozta Kuglis Gábor.

Advent az Úr eljövetelére való készülődés. Az adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapjára utal. A három lila gyertya jelzi, hogy „bűnbánati időszakban vagyunk”, az egy rózsaszín pedig azt, hogy „van okunk az örvendezésre is, mert az Úr közel van hozzánk”. Jellegzetes adventi liturgia a hajnali mise, a rorate, amely nevét a latin miseének kezdő soráról kapta. Bűnbánati időszak lévén a templomi oltárokat advent idején nem díszítik virággal, a miséző pap pedig lila színű miseruhát ölt.

Tatai István