Tanárnő gyújtotta meg az adventi koszorú második gyertyáját a székesegyház előtt

Egy, a koronavírusos betegségből kigyógyult tanárnő gyújtotta meg szombat este, 2020. december 5-én az adventi koszorú második gyertyáját a nagyváradi székesegyház előtti téren. Az imákat a tanítók, a tanárok, a nevelők és a szülők szándékára fogalmazták meg.

Három személy képviselte a megyei tanfelügyelőséget – Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, illetve Tankó Zita és Buna Boglárka tanfelügyelők. Jelen voltak Konrád Katalin (Szent László Katolikus Teológiai Líceum) és Vad Márta (Ady Endre Középiskola) igazgatónők, valamint a Iuliu Maniu görögkatolikus, a Don Orione és az Aurel Lazăr líceumok vezetői. Perei Benita és Tibor a három gyermekükkel a családokat reprezentálták, a gyertyát pedig Luminița Ilisie, a Szent László Líceum tanárnője gyújtotta meg.

A szertartáson Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: könnyen felismerhető volt a Keresztelő Jánosra tett izajási utalás az előre küldött követről, a Messiás útjának előkészítőjéről, aki küldetésének nagyságában mégis a saját kicsinységét emeli ki azzal szemben, akinek az érkezésére vár az egész világ.

Az adventi idő meghatározó alakjaként szoktuk emlegetni az előfutárt, Keresztelő Jánost. Nem azért, mert időbeli sorrendben neki jutott feladatként meghirdetni a várt Megváltó érkezését, hanem inkább amiatt fontos ő a mi számunkra az adventi várakozás idején, mert érthető módon és egyértelműen rámutat az idők teljességére, amikor Isten beteljesedéshez viszi tervét az ember javára. János üzenete tehát nem csak egy új korszakot nyit meg az emberiség történetében, és nem is csak arra utal, hogy valamit még hozzá kell tenni a sokszor „elhétköznapiasodott” várakozáshoz. Nem új ígéretekkel vagy lehetőségekkel vigasztalja az eltévelyedett népet, hanem a küszöbre állítja az egész emberiséget, a világtörténelem legcsodálatosabb eseményének küszöbére. Mert Isten újra meglátogatja népét- látható, érzékelhető módon akar találkozni övéivel egyszülött fia, Jézus Krisztus által. Ezért olyan megragadó János kijelentése, amikor arról beszél, aki tűzzel és lélekkel fogja keresztelni övéit. Egy új alkotásnak, a megújulásnak az idejét hirdeti János, ami már elérkezett azért, hogy megszabadítson a múlttól, és egy egészen új életben részesítsen minket.

„Az idei advent második gondolatát így fogalmaznám meg: Isten annyira közel áll hozzám, hogy ki akar emelni mostani félelmeimből és szorongásaimból. Az újjászületés útját tárja fel előttem és ő hordoz engem. Az adventi gyertyán meggyújtott második gyertya azt kell hogy jelezze, hogy örömmel keresem az ő közelségét, és addigi útjaimat kész vagyok akár feladni azért, hogy az ő útjain járjak békében és biztonságban”- közölte az egyházmegye főpásztora.

Forrás: erdon.ro

KÉPEK  |  VIDEÓ