Gyászmise elhunyt Florentin püspök lelki üdvéért

„A Jóságos Isten ma úgy határozott, hogy hazahívja az ő hűséges fiát, aki mély elkötelezettséggel, jámborsággal és bölcsességgel szolgálta a rábízottakat, követendő példát adva mindazok számára, akik ismerhették őt.” Ezeket a szavakat írta Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök részvétnyilvánító levelében, amelyet a Florentin Crihălmeanu  kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálának hírét követően intézett a főpásztorát elveszített egyházmegyéhez.

Szerdán, 2021. január 13-án reggel, a püspökség munkatársainak imádságos jelenlétében, gyászmisét mutatott be a nagyváradi egyházmegye elöljárója a székesegyházban, az elhunyt püspök lelki üdvéért. „Olyan püspök volt ő, aki szeretett az emberek között lenni és akit sokan kedveltek egyszerűsége, szerénysége, kedvessége, de ugyanakkor bölcsessége miatt is” – így jellemezte a szentmise főcelebránsa az elhunyt püspököt, majd folytatta: „A püspöki konferenciában is ő volt az, aki mérsékelt hozzáállásra bátorította püspök társait, arra bíztatva őket, hogy fontoljanak meg újra bizonyos vitás kérdéseket. Nem erőltette a véleményét senkire, azonban a Jó Tanítóhoz hasonlóan úgy tudott szólni az emberekhez, hogy mindenki megfontolta azt, amit mondott. Az ő társasága mindenkit jó érzéssel töltött el. Benne volt a főpásztori tulajdonságoknak a gazdagsága, de ugyanakkor az emberi vonásai voltak azok, amelyek őt igazán naggyá tették. Tudott nemcsak püspök lenni, hanem ember is.”

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári püspök január 12-én hunyt el Kolozsváron. A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye megbecsült, nagy tudású főpásztora ez év elejétől koronavírus-fertőzésben szenvedett. Crihălmeanu püspök egészségi állapota javulni látszott, elkülönítési időszaka végéhez közeledett, ám január 12-én hirtelen rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, amelynek személyzete mindent elkövetett az akut szív- és légzési elégtelenséggel küszködő püspök újraélesztése érdekében, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel, és a püspök 15.20-kor elhunyt.

„Megköszönve az Egyház szolgálatában vállalt áldozatát és Istennek ajándékozott egész életét, imádkozunk elhunyt Florentin püspökértés a főpásztorát elvesztett gyászoló közösségért” – írta továbbá részvétnyilvánító levelében Böcskei László megyés püspök. A levél itt olvasható el: RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS